ECB-president Lagarde: geen verhoging rente in 2022

Christine Lagarde © EPA

Frankfurt -

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) verwacht niet dat de bank komend jaar de rente verhoogt.

ANP/BLOOMBERG

De Française zegt opnieuw dat ze de inflatie, waarvan ze wel ziet hoe „pijnlijk” die momenteel is, weer ziet afnemen.

„Ik zie de inflatie als een hobbel en die neemt uiteindelijk weer af.” Lagarde is er stellig van overtuigd dat dit al in 2022 gebeurt. De ECB geeft al langer aan dat de geldontwaarding vanwege met name tijdelijke effecten momenteel zo hoog is. Onder meer de olie- en gasprijzen gaan naar verwachting binnen enkele maanden weer omlaag.

Lees ook: Lagarde houdt ondanks hoge inflatie vast aan opkoopbeleid

Ook is de verwachting van de centrale bank dat problemen in de toeleveringsketens langzaam zullen verdwijnen. Die zorgen voor hogere kosten voor materialen die door bedrijven worden doorberekend aan klanten.

Die zullen wel langer een prijsopdrijvend effect hebben dan de energie, maar de ECB zag in november dat de leveringstijden voor grondstoffen en andere materialen voorzichtig afnamen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal