Kabinet: zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen

Print
Kabinet: zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen in gesprek met gedupeerden van de toeslagenaffaire.  Afbeelding: ANP

De zwaarst gedupeerde ouders van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag zullen sneller worden geholpen. Andere ouders moeten sneller duidelijkheid krijgen.

Verder komt er meer persoonlijk contact met de slachtoffers en krijgen de gemeenten een grotere rol in het herstel.

Met deze stappen hoopt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) het herstelproces te versnellen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Die vindt de afwikkeling van het drama veel te lang duren en dringt al langer aan op versnelling. Deze herijking moet daarvoor zorgen.

Er hebben zich al bijna 50.000 mogelijke gedupeerden gemeld bij de overheid. Inmiddels zijn 40.000 zaken een eerste keer getoetst. Er is 23.000 keer vastgesteld dat ouders schade is berokkend en ruim 19.500 ouders hebben al een voorschot van 30.000 euro uit de Catshuisregeling gekregen.

Lees ook: Commentaar: De onredelijke uitkomst van de procedures in de Toeslagenaffaire heeft de rechterlijke macht de ogen geopend

Volgens de toets zijn 17.000 mensen niet aan te merken als gedupeerde. Van Huffelen wil deze zaken sneller afronden door middel van een beschikking.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee