ABP vergoedt schade aan duizenden gedupeerden

Heerlen -

Pensioenfonds ABP komt met een schaderegeling na een belastingdebacle door nabetalingen. Voor 21 januari ploft bij circa 15.000 ABP-gepensioneerden een voorstel voor schadevergoeding op de mat.

onze verslaggever

Bijna twee jaar geleden bleek dat een groep ABP-gepensioneerden – zonder het te weten – een te laag pensioen ontving. Dat was het geval bij een aantal mensen die voor 1995 ABP-pensioen op hadden gebouwd, terwijl tegelijkertijd hun partner bij een ander fonds pensioen opbouwde. ABP trok vervolgens bijna 200 miljoen euro uit voor compensatie aan circa 15.000 gepensioneerden. Iedereen die recht had op de aanvulling heeft in één keer een nabetaling ontvangen. Ook betaalde ABP wettelijke rente als vergoeding voor de periode waarin deze deelnemers niet over hun aanvulling konden beschikken.

Maar door de forse nabetalingen in één keer raakten veel gepensioneerden hun huur- en zorgtoeslag kwijt en kregen zij te maken met enorme belastingaanslagen. Hierdoor bleef er van de nabetaling vaak minder pensioen over dan wanneer ABP de aanvulling op tijd zou hebben uitbetaald.

Voor deze gedupeerden heeft het ABP nu een schikking geregeld. Het gaat volgens het ABP om een zorgvuldig berekende en evenwichtig vastgestelde vergoeding. „De betrokken deelnemers krijgen allemaal bericht. Het enige dat zij hoeven te doen, is instemmen met het voorstel. Met deze werkwijze stelt ABP het gemak voor de betrokken deelnemers voorop.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal