Administratief beroep tamelijk kansloos

 © ING Image

Terwijl veel werkgevers worstelen met

tekorten aan personeel, zijn er ook beroepen waarin het niet gemakkelijk is om werk in te vinden. Door corona is vaak nog lastiger is geworden. Het UWV noemt onder andere administratieve beroepen op lager en middelbaar niveau, bibliotheek- en museummedewerkers en touringcarchauffeurs.

Lieke Rijkx

Veel administratieve beroepen op lager en middelbaar niveau worden al jaren door digitalisering bedreigd. Dit speelt zowel bij de overheid als in de marktsectoren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om secretarieel en administratief medewerkers (mbo-niveau 2). Taken worden vervangen door slimme software en computersystemen. Ook worden administratieve taken overgenomen door burgers en klanten (zoals met zelfservice via elektronische agenda’s). Het aanbod van werkzoekenden en pas gediplomeerden is veel groter dan de vraag.

In de culturele sector zijn er al een tijd lang minder goede baankansen in bibliotheken en musea. Het werk in de bibliotheek verandert: er vindt een verschuiving plaats van het uitlenen van papieren boeken naar e-books via de websites van bibliotheken. De klassieke uitleenbibliotheek wordt steeds meer een brede bibliotheek die oplossingen biedt voor maatschappelijke vraagstukken zoals laaggeletterdheid lage digitale vaardigheid.

Touringcarchauffeurs, stewards en piloten

Binnen transport en logistiek, en dan specifiek waar het om reizen gaat, zijn de effecten van de coronacrisis nog steeds duidelijk te merken. Zo worden er aanzienlijk minder reizen per touringcar gemaakt dan voor de coronacrisis. Mede door de verschillende coronamaatregelen die diverse landen voeren. Om dezelfde reden is het vliegverkeer nog lang niet op het niveau van voor de coronacrisis. Hierdoor zijn de baankansen voor stewards en piloten voorlopig nog niet goed. Verwachting is dat wanneer de coronamaatregelen internationaal versoepeld worden, de baankansen in deze beroepen weer toenemen. Zo was er voor de coronacrisis juist een tekort aan touringcarchauffeurs, mede door de vergrijzing in de beroepsgroep. Die tekorten kunnen zeker terugkeren als de pandemie onder controle is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal