Boris Johnson wil VDL Nedcar aftroeven: Britse premier zet zich persoonlijk in voor komst Rivian naar Engeland

Een bestelbus van Rivian in de fabriek in het Amerikaanse Normal. © Rivian

Sittard
Frans Dreissen

De Britse premier Boris Johnson zet zich persoonlijk in voor de komst van een Europese fabriek van de Amerikaanse elektrische autopionier Rivian naar Groot-Brittannië. Hij wil onder meer Nederland, lees VDL Nedcar, aftroeven.

Er woedt inmiddels een felle strijd om de vestiging van een autofabriek van Rivian in Europa. VDL Nedcar is momenteel met een delegatie in de Verenigde Staten voor onder meer een bezoek aan de Rivian-fabriek in Normal, Illinois. Onderwijl zitten andere Europese landen als Groot-Brittannië en Tsjechië, maar ook de provincie Groningen, niet stil.

lees ook: VDL Nedcar straalt uit: ‘nog voor jaarwisseling een eind-goed-al-goed-boodschap’

Brief

In een brief aan topman RJ Scaringe van Rivian, in bezit van Sky News, heeft Johnson de Amerikanen juridische hulp toegezegd. De premier schrijft dat de regering speciale bevoegdheden zal inzetten om de bouw van een nieuwe fabriek in de omgeving van Bristol te bespoedigen. ‘Overheidsfunctionarissen hebben de opdracht gekregen om een op maat gemaakt stimuleringspakket op stellen.’

Belastingvoordelen

Details over het stimuleringspakket zijn nog ongewis, maar volgens insiders zal dat mogelijk subsidies en belastingvoordelen omvatten. Volgens de Financial Times heeft de regering aangeboden om opleidingsfaciliteiten te bouwen, een nieuw knooppunt van de snelweg M5 aan te leggen en zelfs gesloten spoorlijnen weer open te stellen.

Premier Johnson zegde Scaringe in zijn brief ook de steun toe van Britse bedrijven waaronder BT Group, British Gas-eigenaar Centrica en Royal Mail Group. Zij maken gebruik van enorme vloten bestelwagens en behoren daarmee tot de potentiële nieuwe opdrachtgevers.

Volgens ingewijden voert de delegatie onder leiding van Lord Grimstone, de minister van Investeringen, nog voor Kerstmis gesprekken met het topmanagement van Rivian. In het najaar heeft Boris Johnson er in New York al bij Jeff Bezos, de topman van Amazon, op aangedrongen om te helpen bij een fabriek van Rivian in het westen van Engeland. Sinds de Brexit is de autoproductie in Engeland op zijn retour.