Rijkswaterstaat laat circa honderd zieke en zwakke bomen in Stein kappen

Bomen op de Scharberg bij Elsloo. © Google Streetview

Stein -

Ongeveer honderd zieke en zwakke bomen in de gemeente Stein gaan tegen de vlakte. Een aannemer begint daar in opdracht van Rijkswaterstaat nog dit jaar mee.

Nick Bruls

Ongeveer een derde van de bomen staat op de Scharberg. Daar zijn al plekken afgezet omdat het er onveilig zou zijn voor fietsers en wandelaars. Verder worden ruim vijftig bomen gekapt langs de weg van Elsloo naar Meers, omdat die een ziekte bevatten die luchtwegklachten kan veroorzaken. De rest van de bomen staan aan de Kapelaan Berixstraat en langs het Julianakanaal.

De gemeente Stein zegt dat de kap in strijd lijkt met de wens om meer groen te creëren. ‘Maar in deze gevallen is het nodig’, staat in een bericht. ‘Of we bomen kappen of snoeien en welke dat dan zijn, is bepaald op basis van periodieke veiligheidscontroles.’

Rijkswaterstaat moet (water)wegen veilig en toegankelijk houden en voorkomen dat bomen een risico vormen voor mensen en gebouwen. Of de bomen die gekapt worden elders weer aangeplant worden, is nog onzeker. ‘Vaak gebeurt dat, maar dat kan niet altijd dicht bij de plek waar gekapt is. Per situatie bekijken we of compensatie nodig is.’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal