Geen uitfans meer bij voetbalduels in België na rellen

Standard Luik sluit een deel van het stadion voor publiek na de ongeregeldheden van zondag in de Waalse derby tegen Charleroi. © EPA

Fans van de bezoekende clubs zijn tot het einde van dit jaar niet meer welkom in de stadions bij duels uit de hoogste klasse van het Belgische voetbal. De raad van bestuur van de overkoepelende Pro League heeft dat maandag besloten na incidenten met supporters een dag eerder bij de duels Beerschot - Antwerp en Standard Luik - Charleroi.

redactie

Fans van de betrokken clubs daagden elkaar uit. Zowel bij Beerschot als Standard werden de aanhangers van de uitspelende partij bestookt met vuurwerk. De incidenten volgden na een oproep om de coronamaatregelen op te volgen en een mondkapje te dragen.

De Pro League constateerde tot tevredenheid dat een overgrote meerderheid daar gehoor aan gaf, maar betreurt de incidenten die nu tot het tijdelijk weren van uitfans hebben geleid.

„Deze maatregel leidt tot een afkoelingsperiode rond onze wedstrijden en zal, door het tijdelijk stopzetten van busreizen door bezoekende fans, ook zijn impact hebben op de viruscirculatie die we zo kunnen beperken”, meldt de Pro League.

Gesloten

Standard Luik sluit een deel van het stadion voor publiek na de ongeregeldheden van zondag in de Waalse derby tegen Charleroi. Bepaalde vakken op de tribunes van Sclessin blijven „tot nader order” gesloten. Aanhangers van Standard gooiden na de 0-3 van Charleroi vuurwerk, rookbommen en vuurpijlen op het veld. Na een korte onderbreking besloot de scheidsrechter de wedstrijd in de 87ste minuut te beëindigen, nadat er wederom vuurwerk was afgestoken. Tientallen fans van de thuisclub betraden daarna het veld.

Standard zegt de incidenten te betreuren en veroordeelt het gedrag van de supporters in een verklaring op de website. „We begrijpen heel goed dat er onvrede is bij onze supporters omtrent de huidige sportieve situatie. Maar we kunnen niet tolereren dat een minderheid ver over de schreef gaat en illegale handelingen pleegt in en rond ons stadion. Een voetbalstadion moet een plaats blijven waar de wetten worden nageleefd en waar de aanwezige mensen veilig zijn.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal