Piek Geminiden meteorenzwerm, met meer dan honderd vallende sterren per uur, dit jaar extra goed waarneembaar

 © Getty Images/iStockphoto

Horn -

Wie in de nacht van 13 op 14 december naar de hemel kijkt, kan met een beetje geluk tot wel 120 vallende sterren per uur zien.

Redactie

Die nacht vindt de piek van de Geminiden meteorenzwerm plaats. Het fenomeen is bij helder weer met het blote oog goed waarneembaar. Volgens doctor Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zijn de astronomische omstandigheden dit jaar bovendien bijzonder gunstig.

Lees ook: ETpathfinder officieel geopend, komt Einstein Telescope nu dichterbij? ‘Het staat in de sterren geschreven’

„De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de planetoïde (en mogelijk uitgedoofde komeet) Phaethon. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum. De Geminiden kenmerken zich door hun grote aantallen, hun helderheid, hun gelige kleur en de korte sporen die ze nalaten”, legt hij uit.

2064

De piek van de meteorenzwerm duurt minder dan 24 uur. Als gevolg van dit relatief korte tijdsbestek is de ‘sterrenregen‘ niet ieder jaar even goed waarneembaar. Dit jaar hebben we echter geluk, blijkt uit de gegevens van eerdergenoemde website. Doordat de piek dit jaar ’s ochtends rond 5.00 uur plaatsvindt en de maan dan net onder is, zijn de omstandigheden erg gunstig.

Lees ook: Ben Dambacher uit Hout-Blerick tuurt al zestig jaar naar de sterrenhemel, maar kan er thuis niet meer echt van genieten

„Het aantal meteoren neemt gedurende de nacht toe van circa 25-40 per uur rond middernacht (als de maan nog stoort, kijk dan naar het oosten) tot 100-120 per uur rond 4.00 uur (in het zuidwesten). De laatste keer dat de piek in onze streken zo hoog uitviel was in 2009.” De volgende keer is volgens Van der Sluys pas in 2064.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal