Groothandel: meer omzet, minder faillissementen

 © Getty Images

Sittard-Geleen -

De groothandel en handelsbemiddeling heeft in het derde kwartaal van 2021 bijna 17 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder.

redactie WijLimburg

Het aantal faillissementen in de groothandel daalde in het derde kwartaal voor het vijfde kwartaal op rij. Zowel het ondernemersvertrouwen van groothandelaren als de verwachting over de export nam iets af in het vierde kwartaal. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Omzet

De omzet van groothandelaren in olie en steenkool kwam in het derde kwartaal ruim 61 procent hoger uit dan een jaar eerder. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2019 bleef de omzet echter nagenoeg gelijk. De groothandel in landbouwproducten boekte in het derde kwartaal van dit jaar ruim 18 procent meer omzet dan een jaar eerder. Ook groothandelaren in industriemachines, non-food, ICT-apparatuur en voedingsmiddelen realiseerden meer omzet dan het jaar ervoor.

Vertrouwen

Het vertrouwen van ondernemers in de groothandel en handelsbemiddeling kwam in het begin van het vierde kwartaal van 2021 uit op 23,5. Dat is een lichte afname van het vertrouwen in vergelijking met het derde kwartaal van 2021 (25,9). In vergelijking met de eerste twee kwartalen van het jaar is het ondernemersvertrouwen echter hoger. Ondernemers waren in het vierde kwartaal overwegend optimistisch over de omzetverwachting in de komende drie maanden. Tevens is de verwachting dat er meer personeel wordt aangetrokken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal