Oproep FNV: ‘Verhoog nu minimumloon en verbeter koopkracht werkenden’

Print
Oproep FNV: ‘Verhoog nu minimumloon en verbeter koopkracht werkenden’

Afbeelding: Getty Images

Sittard-Geleen -

De nieuwe inflatiecijfers laten de noodzaak zien om de koopkracht van Nederlanders snel te verbeteren, zo laat de FNV weten. Volgens de vakbeweging kan Nederland niet langer wachten met het verhogen van het minimumloon naar 14 euro per uur (en meestijgende AOW en uitkeringen) en goede loonafspraken in cao’s.

FNV-voorzitter Tuur Elzinga: ,,De explosieve stijging van het dagelijks levensonderhoud raken vooral mensen die het minimumloon verdienen, uitkeringsgerechtigden en ouderen het hardst. Veel van hen kunnen op dit moment hun rekeningen niet meer betalen. Laat 2022 niet wéér een verloren jaar zijn voor hen. Dat wettelijk minimumloon moét hoger; naar 14 euro per uur. Maar ook werknemers boven het minimum zien hun koopkracht rap verdampen. Behalve het verhogen van de lonen met 100 euro per maand voor iedereen, is een automatische prijscompensatie noodzakelijk. Zo verdampen de loonsverhogingen niet direct met deze stijgende inflatie. En de doorgeslagen flex moet stoppen, want een vaste baan is vaak de beste koopkrachtverbetering voor mensen met een onzeker werk.”

Vorige week riep de FNV de politiek al op tot het snel verhogen van het minimumloon (en daarmee bijstand en AOW) en deed een oproep aan werkgevers voor een goede loonsverhoging en automatische prijscompensatie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee