Segers: formatie blijft tot laatste moment spannend

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. © ANP

De kabinetsformatie blijft „tot het laatste moment spannend”, verwacht ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Redactie

De onderhandelende partijen zijn toe aan „de puntjes op de i, de laatste keuzes”, maar daar wordt nog altijd „pittig” over gediscussieerd, zegt hij.

De informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees zeiden maandag dat de partijen graag een coalitieakkoord willen presenteren voor het kerstreces van de Tweede Kamer, dat volgende week begint. Dat lijkt Segers „een realistische inschatting”. Ook VVD-onderhandelaar Sophie Hermans hoopt „echt zo snel mogelijk” tot een akkoord te komen. „Maar ik ga me niet ophangen aan een deadline”, aldus de secondante van de grootste partij.

Lees ook: Rutte hoopt op coalitieakkoord voor kerst, sint-akkoord lukt niet

Voordat de partijen het akkoord definitief maken, gaat het eerst nog langs de Kamerfracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Segers houdt er rekening mee dat ook daarna nog discussies zullen ontstaan. Bij zijn eigen vijfpersoonsfractie zijn gedurende de onderhandelingen „de lijnen kort” geweest, maar hij vraagt zich af dat ook geldt voor de grotere fracties.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal