Aantal faillissementen stijgt weer: ‘Straks breekt alsnog de hel los’

Print
Aantal faillissementen stijgt weer: ‘Straks breekt alsnog de hel los’
Sittard-Geleen -

Het aantal faillissementen zit na een langdurige daling weer in de lift. In november gingen 153 ondernemers bankroet, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat zijn er nog steeds een stuk minder dan voor de coronacrisis. Toch waarschuwen experts voor optimisme. „Als de steunpakketten stoppen breekt de hel alsnog los.”

„De laatste periode leidde ons bedrijf een zombiebestaan”, zegt ondernemer Wouter Deelman. Zijn bedrijf Travel Electric richtte zich op elektrisch vervoer voor bedrijven en hotels. „Bijna de helft van de ritten die wij voor corona deden gingen van of naar Schiphol. Ook het zakelijk verkeer stortte in. Dan word je zwaar getroffen.”

Het leidde ertoe dat in november het faillissement moest worden aangevraagd. „Onze tien medewerkers zaten thuis niks te doen. Dan kun je niet meer geloven in blauwe luchten en moet je concluderen dat je niet zo kunt doorgaan.”

Vertrouwen

De ondernemer had er juist veel vertrouwen in toen hij vorig jaar een doorstart maakte met het bedrijf. Onder de naam Taxi Electric ging het bedrijf eerder al failliet. „Daarom hebben wij vanaf de start geprobeerd de boel om te gooien: meerdere vormen van vervoer aanbieden, het bedrijf afslanken. Maar als corona door blijft gaan kun je 250 taxichauffeurs niet ineens iets heel anders laten doen. Het businessplan was erop gericht dat er na 3 tot 6 maanden weer herstel zou optreden in de vervoermarkt. Als aandeelhouder kun je niet bij blijven storten, dan houdt het op.”

Aantal faillissementen stijgt weer: ‘Straks breekt alsnog de hel los’
De failliete papierfabriek Marsna Paper in Meerssen.  Foto: Peter Schols

Deelman kan wel verklaren waarom zoveel andere bedrijven het nog wel redden. „Als doorstarter konden we geen aanspraak maken op noodsteun. Anders hadden we het prima kunnen uitzingen.”

Al sinds het uitbreken van de coronacrisis laten de statistieken over faillissementen een opvallend beeld zien. Vorig jaar gingen er maandelijks gemiddeld 300 ondernemers over de kop, dit jaar ligt dat aantal nog lager. Ter vergelijking: in 2013, vlak na de financiële crisis, ging het gemiddeld om ruim 1000 per maand.

Belangrijkste verklaring is de ruim 80 miljard euro die het kabinet in de economie pompte via steunpakketten, zegt Hugo Erken, hoofd Nederlandse economie van RaboResearch. „Anders hadden we allang een golf aan faillissementen gezien.”

Nu er weer nieuwe maatregelen zijn aangekondigd laat het kabinet de steun weer terugkeren. Een logische stap, vindt Erken, maar hij pleit ook voor een kritische blik op het voortzetten van de steun. „Ondernemers die eigenlijk niet levensvatbaar zijn konden de afgelopen maanden overleven. Maar ondertussen is de dynamiek uit de economie geslagen. Iedereen heeft wel werk, maar de economie moddert voort. De vraag is wat dat op langere termijn doet met de productiviteitsgroei.”

Economie

Het lage faillissementscijfer zegt dan ook niks over hoe goed de economie ervoor staat, meent faillissementsexpert Robert Jan Blom. „Werknemers krijgen het salaris uit de belastingpot betaald. Wacht maar af tot de coronasteun een half jaar gestopt is. Dan breekt de hel alsnog los en volgt een golf van faillissementen.”

Lees ook: KVK: meer faillissementen in november

Blom ziet ‘talloze ondernemers’ die zonder steun niet zouden overleven. „Dat gaat straks een enorme rol spelen.”

Dat faillissementen ook goed zijn voor de economie, zoals sommige economen beweren, noemt Blom ‘onzin’. „Een faillissement kent alleen maar verliezers. Van schaamte en problemen bij de ondernemer, tot een schuldeiser die ineens veel geld in rook ziet opgaan. Dat zorgt voor een kettingreactie waar de hele samenleving last van heeft.”

Lees ook: Bijna kwart minder faillissementen in het Limburgs bedrijfsleven

Ondertussen probeert ondernemer Deelman zijn faillissement een plek te geven. „Het is moeilijk om aan toe te geven, maar het is niet anders. Gelukkig ben ik al twintig jaar ondernemer en heb ik genoeg successen meegemaakt. Helaas was corona nu sterker, maar ik ben veerkrachtig. Ik ga niet bij de pakken neerzitten.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu