Amalia neemt zitting in Raad van State

Amalia neemt zitting in Raad van State. © De Telegraaf

Kroonprinses Amalia is door haar vader koning Willem-Alexander binnengeleid in de Raad van State. Om twee uur trad ze in de voetsporen van Willem-Alexander en haar oma Beatrix, die ook na hun achttiende verjaardag zitting kregen in het Hoog College van Staat. De installatie is in de Grondwet vastgelegd.

Redactie

Amalia mag in de Raad de komende jaren vergaderingen bijwonen en deelnemen aan discussies over wetgeving, ter voorbereiding op haar koningschap. Ze heeft er geen stemrecht.

Hoewel de prinses nu al welkom is, zal het waarschijnlijk nog wel even duren voordat ze regelmatig langskomt. Amalia heeft aangegeven dat ze de komende jaren eerst wil gaan studeren, voordat ze zich volledig stort op de aanloop naar de troon.

Troonopvolging

De Raad van State wordt officieel voorgezeten door het staatshoofd, momenteel dus koning Willem-Alexander. Als Amalia koningin wordt, neemt zij het voorzitterschap van hem over.

Lees ook: Amalia 18 jaar: feest achter gesloten paleisdeuren en nieuwe foto’s

Overigens is dit vooral een ceremoniële titel. De dagelijkse leiding van het instituut ligt bij de vicepresident van de Raad van State, momenteel D66’er Thom de Graaf.

Amalia noemt binnengeleiding RvS eer maar ‘moet nog veel leren’

„Sinds gisteren (dinsdag, red.) heb ik, zoals onze grondwet dat plechtig formuleert, ‘van rechtswege zitting in de Raad van State’. En dat heeft alles te maken met het ambt dat op mij wacht. In de verre toekomst, hoop ik”, begon Amalia, die echter ook beseft dat het „ook morgen” kan zijn.

„Om mijn taak te kunnen vervullen en mij in te zetten voor het koninkrijk, zal ik nog veel moeten leren. Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet over de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van het bestuur en de functie van de rechter”, ging Amalia verder. De prinses hoopt na haar studie de vergaderingen van de Raad van State „regelmatig” bij te wonen.

Amalia herhaalde daarna de woorden die prinses Beatrix in 1959 uitsprak tijdens haar binnengeleiding: „Nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling. Ik zal - bewust van mijn verantwoordelijkheid - trachten een goede leerling te zijn.”

De ’binnengeleiding’ van Amalia had plaats in de Balzaal van paleis Kneuterdijk, dat onderdeel vormt van het gebouwencomplex van de Raad van State.

De laatste keer dat een troonopvolger de Raad kwam versterken was in 1985, toen Willem-Alexander 18 was geworden.

Lees ook: Column: Als Amalia voorlopig érgens geen zin in heeft, dan is het wel in koningin worden

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal