Rechter ontbindt arbeidscontract personeelschef, ondanks ernstig verwijtbaar handelen VDL Nedcar

 © Ermindo Armino

Roermond/Born -

De kantonrechter heeft op verzoek van VDL Nedcar de arbeidsovereenkomst met de 62-jarige HR-manager ontbonden per 31 december. Wel moet Nedcar haar ‘wegens ernstig verwijtbaar handelen’ een vergoeding van een kleine 70.000 euro betalen.

Frans Dreissen

De directeur human resources is sinds juni 2019 in dienst bij VDL Nedcar tegen een loon van 11.300 euro bruto per maand. In maart dit jaar stelt de nieuwe CEO, John van Soerland, haar functioneren ter discussie. Tijdens een gesprek medio mei, waarin wordt aangekondigd om haar op non-actief te zetten, meldt de personeelschef zich ziek. Reden voor VDL Nedcar om het ontslag via de kantonrechter af te dwingen.

Het beroep van de manager tijdens de zitting op ‘ontslag tijdens ziekte’, gaat volgens de kantonrechter niet op. ‘De ziekmelding gebeurde pas op het moment waarop haar te kennen is gegeven dat haar arbeidsinzet niet meer wordt gewenst’.

Lees ook: VDL Nedcar straalt uit: ‘nog voor jaarwisseling een eind-goed-al-goed-boodschap’

Er volgt een inhoudelijke behandeling. VDL Nedcar stelt zich daarin - kort samengevat- op het standpunt dat de manager ongeschikt is voor haar functie en dat er binnen de organisatie geen draagvlak meer voor haar is. VDL Nedcar verwijt haar gebrek aan leiderschap, empathie, inspireren en motiveren, samenwerken en communicatieve vaardigheden. Ter onderbouwing daarvan overlegt Nedcar verklaringen van het volledige directieteam en medewerkers van de afdeling HR.

De HR-manager betwist dat er sprake is van disfunctioneren. De spanningen zouden pas zijn ontstaan na het aantreden van de nieuwe CEO. ‘Toen had er een verbeterplan opgesteld moeten worden met concrete doelen’.

De kantonrechter oordeelt dat de werkgever wat dat laatste betreft schromelijk tekort is geschoten. Ook zijn heldere kritiekpunten nooit op papier gezet. De uitspraak ‘dat VDL Nedcar dat niet doet bij directieleden’, betitelt de rechter als kwalijk.

Hij ontbindt nu wel het arbeidscontract. ‘Want als het VDL Nedcar niet lukt om voldoende vervangende opdrachtgevers te vinden, zal een verdere afslanking van het personeelsbestand nodig zijn. De directeur HR speelt in dat proces een vooraanstaande rol en moet met andere directieleden door één deur kunnen. Anders is dat proces bij voorbaat tot mislukken gedoemd’.

De kantonrechter kent de HR-manager een transitievergoeding toe van 16.264 euro bruto. Omdat VDL Nedcar ‘ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door geen serieus verbetertraject aan te bieden en pertinent te weigeren te werken aan het verbeteren van de relatie’ komt daar een ‘billijke vergoeding’ van 53.000 euro bruto bovenop.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal