Groot gebrek aan vrachtwagenchauffeurs

 © ANP

Amsterdam -

De vraag naar vrachtwagenchauffeurs is ‘explosief gestegen’. Uitzendbureau Randstad telt 17.330 openstaande vacatures voor chauffeurs. De helft van de transportbedrijven kampt met tekorten aan rijders.

ANP

Het grote tekort aan vrachtwagenchauffeurs is niet nieuw en geldt niet alleen voor Nederland. Oorzaak is de aantrekkende economie. Daardoor wordt er meer geconsumeerd. Dat heeft direct impact op de vraag naar vrachtwagenchauffeurs. Volgens Randstad zijn ook de toenemende vergrijzing en beperkte instroom door een negatief imago belangrijke oorzaken. De krapte is het grootst in Utrecht en in West- en Oost-Brabant.

Om de problemen op te lossen, is het volgens Randstad nodig dat er anders wordt opgeleid. Sinds 2014 is het aantal mensen dat een vrachtwagenrijbewijs haalde met een vijfde gedaald, aldus de uitzender. Daarbij speelt mee dat het CBR door de coronapandemie een tijdlang de deuren moest sluiten. In een rapport over de sector stelt ABN AMRO dat met name jongeren het beroep niet aantrekkelijk vinden omdat er weinig rustplaatsen zijn, vaak te weinig tijd is om te slapen en er wordt geklaagd door veel chauffeurs over lange werkdagen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal