Nederland telt steeds meer vrouwelijke hoogleraren: ‘Een mijlpaal’

De onthulling van portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit van Leiden.  © ANP

Heerlen -

Een kwart van de hoogleraren aan Nederlandse universiteiten is vrouw, blijkt uit een recente telling. De Open Universiteit heeft in verhouding de meeste vrouwelijke hoogleraren.

ANP

Het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren noemt het ‘een mijlpaal’. Niet eerder was het aandeel vrouwelijke hoogleraren zo hoog. Vorig jaar ging het om 24,2 procent. Europees gezien bevindt Nederland zich nog wel in de onderste regionen.

Het duurt nog wel even

Het netwerk verwacht dat het nog tot 2040 gaat duren voordat er evenveel mannelijke als vrouwelijke hoogleraren op de universiteiten werkzaam zijn. Volgens de organisatie is meer dan de helft van de mensen die aan de universiteit afstuderen vrouw. Bij de promovendi gaat het om 44,4 procent. Van de universitair docenten en de universitair hoofddocenten is respectievelijk 43,5 en 30,4 procent vrouw.

Emeritaat

Onder de hoogleraren bevinden zich volgens het netwerk beduidend meer 60-plusmannen dan -vrouwen. „In de komende jaren dient zich een grote uitstroom aan van mannen die met emeritaat gaan; ruimte dus voor het benoemen van vrouwen op deze posities”, aldus het netwerk, dat dit jaar twintig jaar bestaat. Toen de organisatie werd opgericht was het percentage vrouwelijke hoogleraren slechts 6,5 procent.

Goede zaak

„Het is een goede zaak dat de stijging van vrouwelijke wetenschappers doorzet en dat het aantal vrouwelijke hoogleraren voor het eerst op 1 op 4 zit”, reageert voorzitter Pieter Duisenberg van Universiteiten van Nederland (voorheen VSNU).

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal