Groepsgevoel staat ook in 2022 voorop bij wielerploeg DSM

Archieffoto Roy Curvers © ANP / AFP

De Nederlands-Duitse ploeg DSM presenteerde zich donderdag vanuit de Industrial Studios in Arnhem met een duidelijke boodschap. "We hebben bij de mannen niet het beste seizoen achter de rug, maar de filosofie zal niet veranderen", zei hoofdcoach Rudi Kemna, die ook waakt over de vrouwenploeg en het opleidingsteam.

Redactie

Bij wielerploeg DSM staat ook volgend jaar het team boven het individu. De opmerkelijkste nieuwkomer in het team is John Degenkolb. De 32-jarige Duitser is na vijf jaar teruggekeerd bij de ploeg waar hij zijn grootste successen behaalde. "Het voelt als thuiskomen. Ik heb destijds genoten van de sfeer in het team en voel nog steeds dezelfde 'spirit', ook al zijn er veel nieuwe gezichten." Twee van zijn oud-ploegmakkers maken inmiddels deel uit van de ploegleiding: Roy Curvers begeleidt de sprintgroep, Albert Timmer is ploegleider bij de vrouwen.

Lees ook: Zo moeder, zo vader, zo dochter: liefde voor fietsen zit in de genen bij de familie Alleleijn

Van de renners met wie hij in 2016 bij de ploeg - toen nog Giant-Alpecin - reed is vrijwel niemand over. Het verloop is groot, ook na een jaar waarin slechts acht overwinningen werden behaald: negen renners, onder wie de Belg Tiesj Benoot en de Australiërs Jai Hindley en Michael Storer, vertrokken en de Ier Nicolas Roche is gestopt. Acht renners zijn nieuw, onder wie dus Degenkolb en de Nederlander Tim Naberman, afkomstig uit de opleidingsploeg.

Teambaas Iwan Spekenbrink noemde 2021 een intensief jaar. Zakelijk heeft hij zijn zaken goed voor elkaar met brillenketen Hans Anders als nieuwste partner. In de resultaten zag hij vooral een uitdaging voor volgend jaar. "We zijn zo gretig met een groep waarin alles draait om toewijding."

Kemna benadrukte dat bij Team DSM 'teamwork' voorop staat, roemde de vrouwenploeg die met achttien zeges goed presteerde en noemde alleen de Tour de France een tegenvaller. "In de Giro en de Vuelta hebben we goed gepresteerd." Curvers zei "niet trots" te zijn op het afgelopen seizoen. "Maar het helpt soms om dingen te veranderen. Het gaat erom een inspirerende en motiverende omgeving te creëren. De filosofie zal altijd hetzelfde blijven."

Dat merkte Degenkolb al. "Ik kijk echt uit naar het eerste trainingskamp en de start van het seizoen. We gaan een unieke groep creëren."