Cementfabriek in Vijlen was geen succes: aaneenschakeling van faillissementen en eigenaren die investeringen terug wilden verdienen

Print
Cementfabriek in Vijlen was geen succes: aaneenschakeling van faillissementen en eigenaren die investeringen terug wilden verdienen

De nieuwe fabriek, heden en verleden versmolten.  Afbeelding: fotomontage De Noabere va Viele

Vijlen -

Maar weinig bezoekers en inwoners van het heuvelland weten dat de rust, stilte en schone lucht in Vijlen aan het eind van de negentiende eeuw tot en met het begin van de twintigste eeuw ver te zoeken waren.

Vijlen is een van de ‘parels’ van het Limburgse heuvelland en bekend om zijn prachtige bos en wandelgebied dat zich uitstrekt tot aan de Belgische grens. Het hele jaar trekt dit dorp je veel bezoekers, die op zoek zijn naar rust, stilte en schone lucht. Maar van 1875 tot 1929 was in dit dorp een relatief omvangrijke cementindustrie actief, die de voorloper van de huidige ENCI in Maastricht was.

Grondstof

In het dorp was een mergelsoort gevonden, die een prima grondstof voor cement was en al gauw werd een concessie verstrekt om een cementfabriek op te zetten. Deze fabriek met zijn oven zorgde ervoor dat de lucht nu niet bepaald schoon te noemen was. Een tiental jaren later werd een concessie voor een nieuwe fabriek verleend, die vele malen groter was dan de eerste.

Geen spoorverbinding

Economisch gezien waren beide fabrieken geen succes te noemen. Hun geschiedenis is een aaneenschakeling van faillissementen en steeds weer nieuwe eigenaren die probeerden hun investeringen terug te verdienen. Het ontbreken van een spoorverbinding was wel een belangrijke redenen die de groei beïnvloedde. De beperkte beschikbaarheid van kolen, de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en lange aanvoerlijnen van belangrijke grondstoffen kolen en krijt deden de fabrieken uiteindelijk de das om.

Restanten

Tot op de dag van vandaag zijn er in het Lombergbeekdal restanten zichtbaar van de muren van de nui fabriek.

De Vijlense heemkundevereniging De Noabere va Viele heeft in haar jaarboek 2021 een uitgebreid artikel gepubliceerd over de opkomst en ondergang van de Vijlense cementindustrie. De vereniging maakt op dit moment plannen voor het aanleggen van een korte wandeling rondom het voormalige fabriekscomplex, waar aan de hand van oude foto’s en ansichtkaarten een blik in het verleden wordt geworpen.

Het jaarboek is voor 15 euro te bestellen via: www.noabereviele.nl.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee