IOC wil klimmen, skateboarden en surfen ook op Olympische Spelen 2028

Roos Zwetsloot was een van de Nederlandse skateboarders op de Spelen van Tokio.  © ANP / AFP

Het Internationaal Olympisch Comité wil klimmen, surfen (shortboard) en skateboarden definitief op het programma van de Olympische Spelen van Los Angeles 2028. De drie disciplines waren de afgelopen zomer in Tokio voor het eerst van de partij en ze staan ook op de rol voor Parijs 2024.

Redactie

Deze drie sporten zijn volgens IOC-voorzitter Thomas Bach vooral op de jeugd gericht. Ze zouden in de plaats kunnen komen van de ‘historische’ olympische disciplines als boksen, gewichtheffen en de moderne vijfkamp. Die zullen aan voorwaarden moeten voldoen om deel te mogen blijven uitmaken van het programma.

Formeel brengt het IOC-bestuur tijdens zijn 139ste sessie voorafgaand aan de Winterspelen van Peking de voorstellen in stemming. Vooralsnog zijn de drie sporten slechts officieus aan het programma toegevoegd. Dat zou een permanent karakter moeten krijgen. In Parijs komt breakdancen daar ook nog bij.

Met Candy Jacobs deed afgelopen zomer een Limburgse skateboardster mee aan de Spelen van Tokio. De Tegelse was al in Japan, maar bleek daar corona te hebben. Haar Spelen waren daarmee al afgelopen voordat ze waren begonnen. Jacobs moest naar een quarantainehotel.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal