Cyriel Dessers scoort maar Bryan Linssen hoeft niet te vrezen voor basisplaats

Print
Cyriel Dessers scoort maar Bryan Linssen hoeft niet te vrezen voor basisplaats

Cyriel Dessers.  Afbeelding: ANP / ANP

Het kleefde aan Cyriel Dessers dat hij alleen scoort als invaller, maar dat hij als basisspeler er maar niet in slaagt om doelpunten te maken. Tegen Maccabi Haifa kreeg hij van trainer Arne Slot van Feyenoord voor de tweede keer dit seizoen de kans deze mythe de nek om te draaien. De Belg deed dit met de openingstreffer van de wedstrijd. Ook Reiss Nelson scoorde, waardoor Feyenoord als groepswinnaar de groepsfase van de Conference League in stijl afsloot: 2-1.

Zijn doelpuntendroogte in de eerste elf is vooral een eigen leven gaan leiden omdat Dessers in z’n enige basisoptreden tegen RKC in de slotfase bij 2-2 een levensgrote kans om zeep hielp. Met als resultaat het enige puntenverlies in De Kuip dit seizoen. Aanvankelijk leek de Belg het vooroordeel te bevestigen tegen de Israëli. Evenals de Feyenoorders speelden zij nog slechts om de bonus van een half miljoen euro.

Cyriel Dessers scoort maar Bryan Linssen hoeft niet te vrezen voor basisplaats
Dessers scoorde de 1-0.  Foto: FOTO ANP/HH

In het eerste half uur verprutste Dessers twee kansen en reageerde hij eenmaal te laat toen doelman Roi Mashpati de bal losliet. In de 38ste minuut verloste hij zichzelf van alle juk en nam de openingstreffer voor zijn rekening. Op aangeven van Mark Diemers.

Cyriel Dessers scoort maar Bryan Linssen hoeft niet te vrezen voor basisplaats
Mark Diemers.  Foto: ANP

Met hun combinatie kan je stellen dat Diemers en Dessers hun trainer beiden overtuigden dat hij met een gerust hart een beroep op hen kan doen als basisspelers aan de kant worden gehouden door blessures, schorsingen of corona. Maar het lukte het duo niet om tijdens het niemendalletje hun kandidatuur voor een basisplaats te stellen. Bryan Linssen, Jens Toornstra en Orkun Kökcü hoeven niet te vrezen. Zoals Reiss Nelson ondanks zijn treffer niet het niveau heeft van Luis Sinisterra.

Ook João Teixeira, Naoufal Bannis en Ramon Hendriks verschenen aan de aftrap, maar voor hen was het meer een kwestie van ritme en speelminuten opdoen omdat zij dit seizoen ook als invallers nauwelijks aan spelen toekomen.

Intussen wordt er volop gespeculeerd over eventuele versterkingen in januari omdat de selectie zo smal zou zijn en het seizoen na overwintering in de Conference League wel erg lang wordt voor de Feyenoorders. Zeker ook vanwege de intensiviteit die Slot van zijn spelers eist met de gekozen speelstijl. Toch zal dit voor de trainer van Feyenoord wat dilemma’s oproepen. De selectie is niet zo smal, versterkingen op papier zijn in werkelijkheid niet altijd versterkingen (zie Lucas Pratto een jaar geleden) en Slot moet zich afvragen in hoeverre het groepsproces wordt verstoord met een nieuweling. Want dat gevaar ligt altijd op de loer.

Cyriel Dessers scoort maar Bryan Linssen hoeft niet te vrezen voor basisplaats
Mimeirhel Benita mocht aan het grote werk ruiken, net als Sem Valk, Lennard Hartjes en de 16-jarige Antoni Milambo.   Foto: ANP

Het is beter om dan wat jeugdspelers aan het grote werk te laten ruiken. Zoals Slot na rust deed met het inbrengen van de jonkies Sem Valk, Mimeirhel Benita, Lennard Hartjes en de 16-jarige Antoni Milambo. In de slotminuut zag de teruggekeerde doelman Justin Bijlow er nog even slecht uit bij het tegendoelpunt van Din David. Pijn deed het Feyenoord niet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee