Aandeelhouders Shell akkoord met verhuizing

 © ANP

Rotterdam

De aandeelhouders van olie- en gasconcern Shell hebben ingestemd met de verhuizing van het bedrijf naar het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering in Ahoy en via een videoverbinding kreeg dat voorstel voldoende steun.

Volgens Shell moet de versimpeling van de aandeelhoudersstructuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. De plannen om op papier een volledig Brits bedrijf te worden werden vorige maand bekendgemaakt.

Koninklijke

Shell is nu al een Brits bedrijf, maar heeft een hoofdkantoor in Nederland en is voor de belastingen hier ook gevestigd. Nu dat gaat veranderen verliest het bedrijf ook het recht om zich Koninklijke te noemen. De officiële naam Royal Dutch Shell zal dan ook verdwijnen en het bedrijf gaat als Shell verder.

Topman Ben van Beurden van het olie- en gasconcern, die vanwege ziekte niet aanwezig was bij de aandeelhoudersvergadering, noemde het verlies van de titel Koninklijke eerder al „bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig”. Volgens hem verandert er, afgezien van de verhuizing van de top van het bedrijf naar Londen wat enkele tientallen banen kost, niets. Shell heeft in Nederland circa 8500 werknemers en het bedrijf blijft hier actief met onder meer de ontwikkeling van duurzame energie.

De verhuizing van Shell zou zijn ingegeven door het niet afschaffen van de dividendbelasting in Nederland. Eerder besloot ook Unilever al om die reden op papier volledig Brits te worden.

Demonstratie

Buiten Ahoy, waar de aandeelhoudersvergadering werd gehouden, hadden zich enkele tientallen demonstranten van Code Rood en Extinction Rebellion verzameld. Zij menen dat de keuze van Shell om een volledig Brits bedrijf te worden aangeeft dat het olie- en gasconcern alleen maar om geld geeft en zich niet interesseert voor „een veilige leefwereld”. „In plaats van te focussen op winst zou Shell de schade moeten herstellen die zij overal ter wereld aanricht”, aldus een woordvoerster van de organisaties.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal