Vijftien tips om in huis energie te besparen: ‘Sommige woningen zijn net tochtige bushokjes’

De ‘blowerdoor’ wordt gebruikt om de woning te testen op luchtdichtheid en tochtlekken. © Getty Images

Weert -

Energielasten omhoog, thermostaat omlaag. Spoor liever luchtlekken op, zegt ‘huisfluisteraar’ Lars Boelen. „Sommige woningen zijn net bushokjes: de warmte spuit eruit.”

Frans Dreissen

Kieren, kieren, kieren. Het probleem van het warmteverlies zit vaak in vele tochtige hoekjes. „Het dak staat met stip op één, gevolgd door de voordeur, de meterkast en bovenlichten.” Energie-expert Lars Boelen uit Weert geeft als autodidactisch ‘huisfluisteraar’ – een titel die hij zelf bedacht – overheden, woningcorporaties en particulieren tips over hoe de energieverspilling in huis omlaag kan en het wooncomfort omhoog.

„Met een fris hoofd op kierenjacht”, legt hij uit. „Ik neem bewoners mee op safari door hun eigen huis. Ik geef ze met mijn kennis- en leerbedrijf ParisProofPlan inzicht in hoe hun woning werkt.” Boelen gebruikt daarbij meerdere apparaten, waaronder een zogeheten blowerdoor en een infrarood thermometer.”

Energie besparen doe je zo!

Tip 1: Verlaag de aanvoertemperatuur van de cv-ketel. 80 graden is zelden nodig, maar minimaal 50 graden wel.

Tip 2: De spaardouchekop: minder water opwarmen, minder gasverbruik.

Tip 3: Stel de slotplaat van de voordeur strakker af als dat kan.

Tip 4: Een zwaar gordijn naar de zolder houdt de warmte beneden.

Tip 5: Dicht kieren en gaten in het dak met flexibel blijvende pur (flexpur) en luchtdichte tape.

Tip 6: Spoor tocht op door afzuigkap en centrale afzuiging op maximaal te zetten. ’s Avonds als het wat kouder wordt, voel je makkelijk met de hand waar de kou vandaan komt.

Tip 7: De meterkast: dicht luchtlekken af langs leidingen die door vloer en plafond gaan. Let wel: de meterkast zelf moet kunnen ventileren vanwege mogelijke gaslekkage.

Tip 8: Plaats een goede terugslagklep in de afvoer van de afzuigkap.

Tip 9: Voorzie het luik naar de kruipruimte van een kaderdichting, of plak die dicht.

Tip 10: Radiatorfolie of aluminiumfolie onder het tapijt/vloerkleed waar je regelmatig zit, straalt de warmte van je voeten terug.

Tip 11: Stook niet de hele dag de badkamer warm, maar gebruik een veilig straalkacheltje.

Tip 12: Isoleer de vloer door de kruipruimte te voorzien van cel-isolatiemateriaal of een dik pak van 20-30 cm isolatiechips.

Tip 13 : Koken …. uit grootmoeders tijd: gebruik een hooikist om gerechten te laten garen. Als water kookt, draai dan het gas zover terug dat er nog net wat kleine belletjes zijn.

Tip 14: Gebruik Tesa-raamfolie om enkel glas van een isolerende luchtlaag te voorzien.

Tip 15: Behandel deuren naar koude ruimtes (schuur, garage, bijkeuken, kelder) als buitendeur qua tochtprofielen.

De ventilator wordt in de voor- of achterdeur geplaatst en zuigt de lucht als het ware uit de woning. De wind fluit door de kieren en door de kou die naar binnen stroomt, zijn lekkages eenvoudig op te sporen. Zo wordt op simpele wijze inzichtelijk gemaakt hoe het met de luchtdichtheid van een woning is gesteld.

Lars Boelen onderzoekt met een infraroodcamera tochtplekken op zolder. © ParisProofPlan

Kluslijst

„Het mooie hiervan is dat bewoners op basis van deze kennis zelf aan de slag kunnen met een verduurzamingsplan, zeg maar een kluslijst. De eerste stap is meestal het bezoek aan de bouwmarkt. Een jaar later pak je misschien de kruipruimte of tochtige kozijnen aan en daarna de spouwmuur of het dak.”

Lees ook: Ger (75) knutselt net zolang aan zijn nieuwe huis tot hij geld verdient aan energie

Hoe maak je een plan waar je achteraf geen spijt van krijgt? „Het hoeft heus niet allemaal in één keer. Vertimmer de woning stapsgewijs. Verbeter de isolatie, kierdichting en vooral ook de ventilatie op de momenten dat het jou uitkomt. Bijvoorbeeld als er een verbouwing of onderhoud plaatsvindt. Je kunt veel zelf doen. Daar heb je niet altijd dure vakmensen voor nodig.”

Als mensen eenmaal aan de slag zijn, dan motiveert dat wellicht om later de overstap te maken naar iets zonder aardgas. „Nu overstappen naar een warmtepomp of warmtenet fikst jouw ventilatie- en isolatieprobleem niet. Begin bij de basis. Waar mensen tegenaan hikken, zijn de torenhoge offertes om hun huis gasloos te maken. Dan zeggen ze: ben je helemaal besodemieterd. Met een stap-voor-stapbenadering creëer je veel meer bewustwording en draagvlak. Ook onder mensen met een smalle beurs.”

Boelen heeft weinig op met de energieblits die het kabinet wil maken. „Het Rijk heeft het voortdurend over het aardgasvrij maken van woningen: warmtepompen en warmtenetten. Dat is onhandig en zorgt voor verwarring. Er moet veel meer focus zijn op het verbeteren van de energieprestatie van huizen.”

De overheden hebben daar subsidies voor. De makke van al die regelingen: er moeten vaak minimaal twee maatregelen worden uitgevoerd. „De ventilatie, een probleem in veel woningen, kan pas als derde worden aangevinkt.” Boelen vindt net als de Vereniging Eigen Huis (VEH) dat het huidige stelsel op de schop moet.

Subsidiepot

„De subsidiepot is amper bereikbaar voor de lagere inkomens. Bovendien moet alles worden voorgefinancierd. Heb je eenmaal de maatregelen getroffen, dan is het de vraag of er nog voldoende geld in de subsidiepot zit. Bovendien worden minimale eisen gesteld aan vierkante meters glas- en dakisolatie.” Beloon mensen die een eerste stap zetten en dwing niet twee isolatiemaatregelen tegelijk af, vinden Lars Boelen en de VEH.

Lars Boelen op kierenjacht in een woning in Terheide, onder het toeziend oog van een tv-camera.  © ParisProofPlan

Boelen is als huisfluisteraar veel onderweg in met name Brabant. In januari gaat hij in het kader van het project WarmWonenInWeert aan de slag in zijn eigen woonplaats. De gemeente zelf heeft al meerdere energieverkenners in touw, die gratis advies geven aan huurders en eigenaren.

„Weert heeft van het Rijk subsidie gekregen om een viertal woningen in de wijken Biest en Maaspoort compleet onder de loep te laten nemen. Huizen waarvan er meerdere in de wijk staan en die dus als referentiewoning kunnen dienen. Ik inventariseer uitvoerig de problemen, stel een rapport op en maak een warmteverliesberekening. De bevindingen worden vervolgens gedeeld in de hoop dat het rapport buurtgenoten aanspoort om gericht energiebesparende maatregelen te treffen.”

Met de lessen uit het project wil Lars Boelen tegelijk andere gemeenten inspireren en uitdagen. Opdat de complexe opgave van de energietransitie wordt teruggebracht tot de essentie: het slim verminderen en efficiënt gebruiken van energie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal