Hoe behoud je medewerkers? LimburgLeert helpt

 © Leo Loopbaan

Limburgse werkgevers kunnen via LimburgLeert met subsidie investeren in de ontwikkeling van medewerkers. Bijvoorbeeld via een adviesgesprek met een professionele loopbaanadviseur. “Je helpt je medewerkers in hun ontwikkeling en wordt er zelf ook beter van.”

Leo Loopbaan

Veel bedrijven staan te springen om personeel. Via campagnes proberen bracheorganisaties werkenden en werkzoekenden te verleiden om voor hun sector te kiezen. Hoe voorkom je in deze verhitte war for talent dat je eigen medewerkers gaan lopen? “Door te investeren in hun scholing en ontwikkeling”, zegt Tibert Lagarde van Lagarde & You Loopbaanontwikkeling. “Heb love for talent. Die liefde begint met het voeren van het goede gesprek tussen leidinggevende en medewerker. Hoe zit je in je vel, waar ben je goed in, wat zijn je ambities, waar word je blij van? Dat soort vragen zijn belangrijk. Vergeet het beoordelingsgesprek en kies voor een ontwikkelgesprek.”

Ongegronde angst

In de praktijk worden gesprekken over persoonlijke ontwikkeling te weinig gevoerd, merkt Lagarde. Soms omdat de werkgever bang is om zijn medewerker kwijt te raken. Die angst is ongegrond, vindt hij. “Een ontwikkelgesprek brengt de medewerker verder, maar je bedrijf ook. Je kunt er bijvoorbeeld achter komen dat iemand meer in zijn mars heeft dan je denkt. Of dat iemand gestrest is omdat hij het werk niet aankan of zich juist verveeld. Als je dat weet, kun je erop anticiperen. Zo voorkom je dat een medewerker vertrekt of uitvalt. Mocht iemand na een ontwikkelgesprek toch besluiten om weg te gaan, dan is hij ambassadeur van je bedrijf, want je hebt hem goed begeleid.”

Duizend gesprekken

Bedrijven die medewerkers een ontwikkelgesprek willen bieden, kunnen dit nu met een subsidie via LimburgLeert doen. In totaal zijn er duizend trajecten beschikbaar. “Elke deelnemer krijgt twee of drie gesprekken van in totaal vier uur”, aldus Lagarde. “Hij krijgt inzicht in de eigen competenties en kwaliteiten. Ook gaan we in op zijn rol in het bedrijf. Welke kansen ziet hij voor zichzelf, wat wil hij voor het bedrijf betekenen?” Aan het eind van het traject ligt er een concreet actieplan waarmee de medewerker aan de slag gaat. “De regie ligt dus bij de medewerker, hij moet zelf in de actiestand komen.”

Grote glimlach

Naast het ontwikkelgesprek subsidieert LimburgLeert ook driehonderd begeleidingsactiviteiten, zoals (loopbaan)coaching. Zowel de ontwikkelgesprekken als de begeleidingsactiviteiten worden uitgevoerd door de bedrijven Thaeles, benVitaal en Lagarde & You Loopbaanontwikkeling. Volgens Lagarde hebben medewerkers een grote behoefte aan ontwikkeladvies. “Ze komen hier met een glimlach binnen en vertrekken met een nog grotere glimlach”, zegt Lagarde. “Ze ervaren het als een rijkdom om erachter te komen wat ze echt kunnen en willen. Door de concrete actielijst kunnen ze met hun werkgever aan de slag om aan hun toekomst te werken.”

Laagdrempelig

De gesubsidieerde trajecten zorgen ervoor dat professionele loopbaanondersteuning laagdrempelig beschikbaar is. “Tijd, prioriteit en geld worden vaak genoemd als factoren waarom een werkgever geen ontwikkelgesprekken voert”, aldus Lagarde. “Met deze subsidie vervallen die redenen, want je kunt het voordelig uitbesteden. Maak er daarom gebruik van. Je helpt je medewerkers in hun ontwikkeling en wordt er zelf ook beter van.”

Wil jij de ontwikkeling van je medewerkers stimuleren? Ga naar www.limburgleert.nl.