FIOD arresteert man achter website waar coronavirus besteld kon worden

Print
FIOD arresteert man achter website waar coronavirus besteld kon worden

Foto ter illustratie.  Afbeelding: ANP

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft vrijdagmorgen een man aangehouden die in verband wordt gebracht met de website ’jaikwilcorona.nl’, waar het virus in een buisje besteld kon worden om daarmee aan zelfbesmetting te doen. Hij wordt beschuldigd van oplichting.

Op de bewuste website kon men voor €33,50 een zogenoemde ’coronakit’ bestellen, waarmee de koper zichzelf kon besmetten met het Covid-19-virus. Volgens de website zou alles wat nodig was voor een bewuste besmetting eenvoudig per post bezorgd worden. Nadat je jezelf besmet had, zou een test bij de GGD eerst positief zijn en later, als je weer genezen bent, negatief. Met een genezenverklaring van de GGD zou men dan vervolgens, zonder vaccinatie, weer toegang kunnen krijgen tot het uitgaansleven.

Enorme risico’s

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kondigde vorige maand al aan stappen te ondernemen tegen de personen achter de website, die hun diensten onder meer aanprezen met de leus: ’Wil je zelf bepalen wanneer je besmet raakt met het coronavirus? Met de coronakit kan je die keuze zelf maken!’ Volgens de website was het virus dat werd toegestuurd niet ouder dan drie maanden, ’zo bent u er zeker van dat ook de laatste mutaties en varianten zijn meegenomen’.

Lees ook: Hoe staat het nu met de dreiging van omicron? En hoe werken de vaccins ertegen?

In de kit zat onder meer een buisje met daarin een vloeistof met het coronavirus en een zelftest om de besmetting vervolgens vast te kunnen stellen.

De inspectie noemde het intitiatief ontluisterend. „Het coronavirus is gevaarlijk. Je kunt er ernstig ziek van worden. En je kunt anderen besmetten, die op hun beurt ernstig ziek kunnen worden. Wie zichzelf besmet, brengt opzettelijk de publieke gezondheid in gevaar”, zei Margreeth Fernhout van IGJ. De bewuste website is inmiddels offline gehaald door de hostingprovider.

2G-beleid

„Met deze bewuste besmetting speelde de verdachte vermoedelijk in op het 2G-beleid. Dat inhoudt dat men óf gevaccineerd óf genezen verklaard moet zijn van corona voor het verkrijgen van een QR-code”, aldus een woordvoerster van de FIOD.

De aangehouden man is vrijdag na verhoor weer heengezonden. Hij wordt volgens de FIOD-zegsvrouw beschuldigd van oplichting. De opsporingsdienst wil in verband met het lopende onderzoek van het Functioneel Parket geen nadere mededelingen doen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee