Paus roept op tot vreedzame oplossing conflict Oekraïne

 © ANP

Vaticaanstad -

Paus Franciscus heeft zondag de internationale gemeenschap opgeroepen om de spanningen rond Oekraïne vreedzaam op te lossen en een militair conflict te vermijden.

Bron: ANP

„Wapens zijn niet de weg die we moeten nemen”, vertelde hij gelovigen die zich op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad verzameld hadden om de pauselijke zegen te ontvangen. „Moge deze Kerstmis vrede brengen voor Oekraïne.”

Ministers van de G7, die dit weekend bijeen zijn voor overleg in Liverpool, waarschuwden Rusland dat er „grote gevolgen zullen zijn”, als Rusland Oekraïne binnenvalt. De Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne staat hoog op de agenda van het overleg van de zeven grote industrielanden.

Het Kremlin herhaalde zondag zijn boodschap dat de Russische troepen geen bedreiging vormen voor Oekraïne en dat president Poetin met zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden heeft afgesproken vaker te overleggen. Poetin zou Biden ook persoonlijk willen ontmoeten. Volgens Poetins woordvoerder Dmitri Peskov worden de spanningen gebruikt om Rusland „te demoniseren”.

Volgende week bezoekt een Amerikaanse gezant Kiev en Moskou om over de situatie te overleggen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal