Einde formatie in zicht: laatste hand coalitieakkoord wordt gelegd

Demissionair Premier Mark Rutte arriveert voor het voortgangsgesprek met informateur Wouter Koolmees met de voorzitters en de secondanten van de fracties VVD, D66, CDA en ChristenUnie over de kabinetsformatie.  © ANP/HH

Redactie

De formatiegesprekken zijn weer hervat. Na een weekend waarin de leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie elkaar niet troffen, is de aanname in Den Haag dat maandag de laatste hand wordt gelegd aan het coalitieakkoord.

Verwacht wordt wel dat de vier partijleiders en hun secondanten maandag nog de hele dag door zullen praten: er was al avondeten besteld voordat de gesprekken in de ochtend begonnen. De rest van de week zit dusdanig vol, met onder meer een debat en persconferentie over corona, en een Europese top, dat er weinig ruimte overblijft om langer over de formatie te praten.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en D66-leider Sigrid Kaag deden er weer het zwijgen toe voordat ze naar binnen gingen. Ook VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Wopke Hoekstra, die zich maandagochtend wat later dan de rest bij de onderhandelingen aansloten, wilden weinig kwijt over de voortgang. „Pas als het klaar is, zeg ik iets”, aldus Rutte.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal