Twee bedrijven Brightlands Chemelot Campus gaan werkschoenen recyclen

Print
Twee bedrijven Brightlands Chemelot Campus gaan werkschoenen recyclen

Afbeelding: Will van de Vorst

Sittard-Geleen -

CFA en CHILL gaan samen werk- en veiligheidsschoenen recyclen en de materialen die daarbij vrijkomen als basisgrondstof terugbrengen naar de markt. Een aanpak die past bij de ambitie van beide partijen om een bijdrage te leveren aan een duurzame maatschappij.

CHILL staat voor Chemelot Innovation and Learning Labs en is opgericht door SABIC, DSM, Vista, Zuyd Hogeschool en Maastricht University. Het bedrijf is gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. CHILL heeft een eigen Circular Space ontwikkeld, een leer- en werkomgeving rondom het thema duurzaamheid en recycling. Hier staat alle apparatuur om gebruikte materialen in productieketens terug te brengen. Deze complete recyclelijn maakt het onder andere mogelijk om het complete ontmantelproces van veiligheidsschoenen te verzorgen.

Circulaire missie

Circular Footwear Alliance (CFA) is opgericht door Allshoes Safety Footwear, EMMA Safety Footwear en FBBasic. Het bedrijf, gevestigd in Sittard, organiseert de retourstroom en ontmanteling van veiligheidsschoenen en heeft als doel het productieproces van werk- en veiligheidsschoenen circulair te maken. Sinds de oprichting in 2020 sluiten steeds meer partijen zich aan bij CFA, op dit moment is het aantal opgelopen tot 71. Met deze samenwerking zet de CFA naar eigen zeggen een grote stap om haar circulaire missie te realiseren.

Via CHILL heeft CFA toegang tot de faciliteiten in de Circular Space. Dat gebeurt in samenwerking met operators vanuit CHILL en studenten van de Maastricht University. Het gescheiden materiaal kan worden gebruikt in nieuwe werk- en veiligheidsschoenen, maar het is tevens mogelijk om deze materialen bij andere productieketens in te zetten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee