Stan Pex kan nog steeds niet geloven dat zijn boezemvriend wereldkampioen is: ‘Het was een lange, zware weg, maar hij heeft het geflikt’

Max Verstappen is in de armen van boezemvriend Stan Pex gedoken.  © ANP / Leo Vogelzang International

Jeugdvriend Stan Pex en zijn vader Richard waren afgelopen weekeinde in Abu Dhabi om samen met Max en Jos Verstappen de seizoensfinale te beleven. Dat ‘hun Max’ uiteindelijk met de wereldtitel aan de haal ging, maakte de cirkel na duizenden rondjes samen op de kartbaan eindelijk rond. Tot in de vroege uurtjes vierden zij feest.

Jack Martens

Zielsgelukkig viel Max Verstappen na de race zijn boezemvriend Stan Pex in de armen. Een innige omhelzing volgde, net als de tranen. Het traject waar al die jaren zo’n beetje alles voor moest wijken, is eindelijk voltooid: wereldkampioen Formule 1. Pex mocht bij dit magische moment niet ontbreken. Als kleine knapen leerden zij elkaar op de kartbaan kennen. Hier werd de basis gelegd voor een hartstochtelijke vriendschap die vandaag de dag nog net zo sterk is. Zelfs nu ze elkaar vanwege het drukke programma van Verstappen amper kunnen zien.

Stan Pex (rechts) en zijn vader Richard (links) wandelen met Max Verstappen en diens vriendin Kelly naar het Yas Marina Circuit.  © ANP

Winnen en verliezen

Druk is Pex zelf overigens ook. Na een kampioensfeestje dat tot in de vroege uurtjes duurde, werd de Maasbrachtenaar enkele uren later alweer in Bahrein verwacht voor het WK karten. De teambaas van SP Motorsport is altijd trouw gebleven aan de sport waar het voor hem, broer Jorrit en Max Verstappen zo’n twintig jaar geleden allemaal begon. Met hun vaders Richard en Jos reisden ze honderdduizenden kilometers door Europa om de strijd aan te gaan met de snelste karters van deze wereld. Ze wonnen titel na titel, en als dat eens niet lukte, verwerkten ze dat ook samen. „Maar meestal werd er gewonnen”, benadrukt Pex lachend.

Het was in die tijd dat Verstappen en de Pex-broers een innige vriendschap opbouwden. Op sociale media zul je er niet snel iets van terugvinden, maar de leeftijdsgenoten zoeken elkaar geregeld op. Het zegt alles dat de Verstappens Stan en Richard -Jorrit kon niet- hadden uitgenodigd om samen de seizoensfinale te beleven.

De Verstappens en de Pexen.  

Het werd er eentje om nooit te vergeten. Na een zinderend slotstuk pakte Verstappen zijn eerste wereldtitel. Een even historisch als emotioneel moment voor Pex. „Wij weten wat dit betekent, wat er allemaal voor gedaan is. Het was een lange, zware weg, maar hij heeft het geflikt. Het was lang niet altijd rozengeur en maneschijn vroeger in de karts. Op zulke momenten komen dan alle herinneringen naar boven. Ja, dan houd ook ik het niet droog.” Na afloop wilde in de F1-paddock iedereen iets van Verstappen. Pex keek van een afstandje toe. Wetende dat er later op de avond genoeg tijd zou zijn om samen deze prestatie te vieren.

Feestje

En of dat gebeurde. Op een boot in de haven van Yas Marina Circuit werd tot in de vroege uurtjes gefeest. We are the champions van Queen galmde meerdere malen over Yas Island, terwijl de alcohol rijkelijk vloeide. Verstappen zelf zong zijn stembanden schor, zo valt te zien op het Instagramkanaal van vriendin Kelly Piquet. „Ja is dat zo gek?”, stelt Pex. „Dat is allemaal ontlading die er uit komt. Eindelijk. Eindelijk na zo’n intens jaar haalt hij de titel. Natuurlijk gaan dan alle remmen los. Weet je dat ik nog steeds niet kan geloven dat die jongen wereldkampioen Formule 1 is? Dat besef moet nog even indalen.”

Stan Pex (links naast Verstappen met het overhemd en de donkere trui) is erbij als Max Verstappen net als wereldkampioen uit de auto is geklommen.  © ANP / Leo Vogelzang International

Veel tijd heeft Pex daar overigens niet voor. Het vizier moet weer op scherp, want deze week vindt het WK karting in Bahrein plaats waar zijn coureur Jayden Thien uit Maasbracht in actie komt. In alle vroegte stapte hij maandag op het vliegtuig vanuit Abu Dhabi waar dezelfde dag al de eerste trainingen plaatsvonden. Zondag wordt duidelijk of er binnen een week een tweede Limburgse wereldtitel te vieren valt, ook al is die van een heel andere orde. „Je moet het eigenlijk zien als Formule 1 in het klein. Ook hier vindt continu ontwikkeling plaats. Dat doen wij allemaal zelf met de fabriek. Dat vind ik ook zo mooi aan de kartsport. Max heeft dat ook. Als hij meer tijd zou hebben, zou hij er vaker bij zijn. Nu hij winterstop heeft, weet ik zeker dat we samen vaker in een kart zullen zitten. Dat vindt hij uiteindelijk toch het leukste. Racen en plezier maken.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal