Omicron zorgt voor dip in vraag naar olie

 

 © ANP

Parijs -

De opkomst van de omicronvariant van het coronavirus zal tijdelijk voor een dip in de vraag naar olie zorgen. Dat denkt het in Parijs gevestigde Internationaal Energie Agentschap (IEA).

ANP/RTR

Omdat de productie de afgelopen tijd juist is gestegen, zal dat volgend jaar zorgen voor aardige overschotten. Kenners spreken van „verlichting voor een krappe markt”. Het recente herstel van de wereldeconomie uit de coronacrisis zorgde voor een enorme vraag naar olie, onder meer uit Azië. De leveringen kwamen daarbij de afgelopen tijd juist op stoom, door een productieverhoging bij oliekartel OPEC en het benutten van strategische reserves. Daar komen volgend jaar verwachte productierecords in onder meer de Verenigde Staten en Brazilië nog eens bovenop.

Omicron zal de vraag naar olie slechts tijdelijk wat doen afnemen, denkt het IEA. Dat komt doordat de nieuwe virusvariant vooral gevolgen heeft voor de luchtvaartsector, waar vanwege reisbeperkingen minder vraag naar brandstof nodig zal zijn.

De olieprijs houdt inmiddels al even stand rond een niveau van zo’n 75 dollar per vat voor Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Volgens kenners komt dat onder meer doordat de vraag naar brandstof op dit moment nog geen „grote klap” te verduren heeft gekregen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee