CDA, D66 en CU stemmen in met coalitieakkoord

 © ANP / ANP

De fractie van zowel het CDA, D66 en ChristenUnie (CU) kunnen zich vinden in het coalitieakkoord dat de partijen hebben bereikt met de VVD. De veertienkoppige fractie van CDA is „zeer tevreden” over de voorstellen, zo maakte partijleider Wopke Hoekstra bekend na een ruim vijf uur durend overleg op het partijbureau van de christendemocraten in Den Haag.

Redactie

Het CDA maakt als eerste partij bekend het akkoord te steunen. De overige partijen voeren nog overleg op verschillende plekken in Den Haag.

De veertienkoppige fractie is „zeer tevreden” over de voorstellen, zo maakte partijleider Wopke Hoekstra bekend na een ruim vijf uur durend overleg op het partijbureau van de christendemocraten in Den Haag.

Details

Wel zijn er „zoals altijd” nog een paar punten, die Hoekstra „onder de arm meeneemt naar de informateurs”. Maar dat zijn echt details volgens hem. Er is „grote tevredenheid en we kunnen gaan starten”, zei Hoekstra. CDA-fractieleden hebben de afgelopen tijd al „in belangrijke mate meegedacht, meeonderhandeld en meegeschreven”. Veel zag er volgens Hoekstra ook zo uit als men verwachtte en „mede daarom ook de grote tevredenheid” over veel zaken in het akkoord.

Lees ook: Oppositie slijpt de messen: ’Met Rutte onder de ondergrens’

Hij wilde inhoudelijk niks kwijt over de details of onderwerpen waarover de meeste tevredenheid is. Woensdag is nog een afrondend gesprek met de informateurs en andere partijleiders over de opmerkingen die de vier betrokken fracties hebben gemaakt. Ook wilde Hoekstra niet zeggen of hij in de fractie plaatsneemt of weer het kabinet in gaat.

Woensdag na het afsluitende overleg komen alle stukken naar buiten en dan is het voor ieder om de inhoud te duiden, benadrukte de CDA-leider. „Het is nu niet het moment. Ik vraag om een klein beetje geduld.”

D66 steunt met coalitieakkoord VVD, CDA en ChristenUnie

De fractie van D66 heeft dinsdag ingestemd met het nieuwe coalitieakkoord dat de partijleiding heeft bereikt met VVD, CDA en ChristenUnie. Dat maakte partijleider Sigrid Kaag bekend.

Volgens Kaag was er een „hele positieve ontvangst” en hebben de D66-Kamerleden „vol overtuiging ingestemd”. Op de vraag of haar partijgenoten nog om aanpassingen hebben gevraagd zei Kaag dat „elke partij dingen, kleinere wensen” heeft. „Maar wat mij betreft moeten we kijken naar het grote beeld, thema’s, de keuzes die zijn gemaakt. Waar het grote overheerst, moet je soms het kleine kunnen laten vallen.”

Volgens de D66-leider zag de fractie het als een „akkoord van ons allemaal”, omdat Kamerleden de afgelopen tijd ook al mee spraken over deelonderwerpen. „Het is heel erg doorleefd”.

Eerder op de middag stemde het CDA al in met het akkoord. VVD moet nog volgen.

Lees ook: Coalitieakkoord resultaat van lange lijdensweg

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal