Dit zijn alle coronamaatregelen op een rij

Print

2021-12-14 Persconferentie Rutte en de Jonge. Video: NOS

Het demissionair kabinet heeft dinsdagavond nieuwe maatregelen bekendgemaakt in de strijd tegen het coronavirus. Dit zijn alle maatregelen op een rij die in elk geval tot 14 januari van kracht zullen zijn.

Kijk live: Rutte en De Jonge over verlengen avondlockdown

Maatregelen en dringende adviezen

• Voor iedereen geldt: Blijf zoveel mogelijk thuis. Toch de deur uit? Beperk je contacten.

• Houd overal 1,5 meter afstand.

• Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Geen uitzondering voor de kerstdagen en oud en nieuw.

• Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest. Ook als je geen klachten hebt.

• Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer en als je rondloopt op school of in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en de horeca.

•Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.

• Specifieke dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen hebben normale openingstijden.

•Het thuiswerkadvies is ’Werk thuis’. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

• Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en houd 1,5 meter afstand van hen.

Horeca, evenementen en sport

• Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties en bioscopen. Hier gelden ook verplichte zitplaatsen en 1,5 meter afstand.

• Voor de meeste locaties en evenementen geldt een sluitingstijd tussen 17.00 en 05.00 uur.

• Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele beoefening van kunst en cultuur mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.

• Op doorstroomlocaties geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.

• Een maximale groepsgrootte van 75 personen op 1,5 meter afstand in het hoger onderwijs en van 1250 in een theater- of concertzaal.

Financiële steun

Voor ondernemers, bedrijven, ZZP’ers, culturele instellingen en sportorganisaties die door deze maatregelen worden getroffen, verlengt het kabinet het steunpakket tot en met het eerste kwartaal van 2022. Hiervoor trekt het kabinet 4,4 miljard euro uit.

De steun voor de evenementensector wordt verlengd tot en met het derde kwartaal. Deze steun geldt als een evenement in deze periode door de Rijksoverheid wordt verboden. Wel neemt het eigen risico voor de organisatoren toe.

Basisonderwijs

Basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs gaan de week voor de kerstvakantie dicht. Ook de BSO is in deze week gesloten. Voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijven de scholen wel open. Scholen hoeven tot de kerstvakantie geen afstandsonderwijs te geven.

Boostercampagne versneld voor alle volwassenen

Vanwege de omicronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden. Een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. Tot nu toe wordt er gevaccineerd van oud naar jong en dat blijven we doen. De booster wordt gegeven na 3 maanden in plaats van na 6 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen er dan nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een uitnodiging voor een booster.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu