Kind kan straks mogelijk achternaam van vader én moeder krijgen, geldt ook voor geadopteerde kinderen

Print
Kind kan straks mogelijk achternaam van vader én moeder krijgen, geldt ook voor geadopteerde kinderen

Demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker.  Afbeelding: ANP/HH

DEN HAAG -

Het moet mogelijk worden om kinderen de achternaam van beide ouders te geven. Het kabinet heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin dat wordt geregeld. Het kind kan straks de naam van één van de ouders of beide ouders krijgen. Geadopteerde kinderen kunnen naast de naam die ze bij geboorte hebben gekregen ook de naam van (een van) hun adoptieouders aannemen.

De volgorde waarin de achternaam van het kind wordt geschreven, mogen de ouders zelf bepalen. Die keuze geldt alleen voor het eerste kind, staat in het wetsvoorstel. Als mensen die naar beide ouders worden vernoemd straks zelf ook een kind krijgen, kunnen hooguit twee namen worden doorgegeven. Dit om te voorkomen dat de namen te lang worden. Dit geldt ook voor geadopteerde kinderen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor mensen die nu al een meervoudige achternaam hebben. Die mag integraal worden doorgegeven .

Vier opties

De mogelijkheid om een dubbele achternaam (formeel: een gecombineerde geslachtsnaam) te geven was een wens van de Tweede Kamer, en niet van demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. De mogelijkheid komt er alsnog omdat uit onderzoek gebleken is dat 32 procent van de ouders dat toch graag zou willen, zo kondigde hij in februari al aan.

Het ministerie noemt een aantal voorbeelden voor de nieuwe namen. Als de ouders De Vries en Willems heten, krijgen ze straks vier opties. Ze kunnen hun kind De Vries of Willems noemen, of De Vries Willems of Willems de Vries. Als iemand met de gecombineerde naam zoals Willems de Vries kinderen krijgt met iemand die óók een gecombineerde naam heeft, zijn voor die kinderen zelfs tien achternamen mogelijk.

Lees ook: Commentaar: Nultolerantie voor elke vorm van seksueel geweld moet het uitgangspunt zijn

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee