Onderzoek VS: vaccins zonder booster ineffectief tegen omicron

 © ANP / ANP

De Covid-19-vaccins van Moderna, Johnson & Johnson en Pfizer/BioNTech lijken significant minder bescherming te bieden tegen de omicronvariant van het virus dan tegen andere varianten, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek door het Massachusetts General Hospital (MGH), Harvard en MIT.

RedactieBron: ANP

Een boosterprik zou waarschijnlijk het grootste deel van de bescherming herstellen, zeggen de onderzoekers.

In de nog niet door vakgenoten beoordeelde studie werd bloed getest van mensen die vaccins van Moderna, Johnson & Johnson en Pfizer/BioNTech ontvingen tegen een pseudovirus dat ontworpen is om op de omicronvariant te lijken. De onderzoekers vonden „lage tot afwezige” niveaus van antilichamen van de variant. Het bloed van recente ontvangers van een extra boosterdosis vertoonde daarentegen krachtige neutralisatie van de variant.

Lees ook: Experts na persconferentie: ‘Eindelijk wordt er flink doorgepakt met boosters’

De wetenschappers suggereerden ook dat omicron besmettelijker is dan eerdere zorgwekkende varianten, bijvoorbeeld ongeveer twee keer zo overdraagbaar als de momenteel dominante deltavariant.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal