Presentatie coalitieakkoord: dit kunnen we verwachten

Sophie Hermans (VVD) kopieert documenten terwijl de laatste aanpassingen aan het coalitieakkoord worden besproken. © ANP

Na de langste formatie sinds de Tweede Wereldoorlog presenteren VVD, D66, CDA en CU woensdagmiddag het coalitieakkoord dat zij sloten.

RedactieBron: De Telegraaf

,,De laatste plooien zijn gladgestreken’’, zegt CDA-leider Wopke Hoekstra woensdagochtend na een laatste bijeenkomst met de onderhandelaars en secondanten bij de informateurs. Ze kwamen bij elkaar met de punten waar hun fracties nog aan willen sleutelen. ,,Ik kan het bijna niet geloven, ja’’, zegt VVD-leider Mark Rutte. Zijn secondant Sophie Hermans spreekt van ‘een grote opluchting’. ,,We hebben hard gewerkt.’’

„Het is goed” voegt D66-leider Sigrid Kaag eraan toe. Woensdagochtend zijn er ‘een paar goeie wijzigingen’ doorgevoerd, zegt CU-leider Segers. „Een paar verhelderingen, dus dat is goed.”

Over de details willen de onderhandelaars vooralsnog niks kwijt. Woensdagmiddag om half twee zullen ze het akkoord in de hal van de Tweede Kamer toelichten. Het kabinet zint op een lastenverlichting en trekt daar ruim 3 miljard voor uit, meldde De Telegraaf dinsdagavond al. Het motto van het nieuwe coalitieakkoord van het nieuwe kabinet Rutte luidt ‘Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst’, zo bevestigen ingewijden na een bericht van RTL Nieuws.

‘Inhoudelijke punten’

De VVD ging dinsdag als laatste akkoord en had volgens waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans nog wat „inhoudelijke punten.” Woensdagochtend ontstond enige consternatie op het Plein toen Hermans de VVD-onderhandelingspapieren -per ongeluk zichtbaar voor journalisten en fotografen door het raam- toonde. Het deed denken aan een eerdere formatieblunder die toenmalig informateur Ollongren (D66) beging. Zij toonde stukken waarop ‘Omtzigt, functie elders?’ stond. De stukken van Hermans waren echter niet goed leesbaar.

De kleine fractie van de ChristenUnie zegt meer te hebben binnengehaald dan in 2017, maar wil woensdag nog spreken over „een paar punten die zwaar wegen” De CDA-fractie gaf als eerste groen licht, en is „zeer tevreden”, volgens partijleider Wopke Hoekstra. Hij wil het woensdagochtend nog over „details” hebben. Demissionair premier Rutte zei woensdag op de vraag of het nog spannend wordt: „We gaan het zien.”

Uitgelekt

Enkele voorstellen lekten al uit naar De Telegraaf. Het kabinet geeft vooral geld uit, blijkt tot nu toe. Vele miljarden worden gestoken in het tegengaan van CO2-uitstoot en stikstofneerslag, het aanpakken van de woningcrisis en het verbeteren van koopkracht.

Lees ook: Regeerakkoord lekt uit: extra lastenverlichting en verhoging van minimumloon

Maar bij de presentatie van het akkoord zullen de partijleiders vooral het beloofde „nieuw elan” willen benadrukken. De vier partijen maakten ook deel uit van de oude coalitie, en de oppositie zegt dat er slechts sprake is van een doorstart van Rutte-III.

Donderdag debatteert de Kamer over het coalitieakkoord. In de komende weken zullen de namen van bewindspersonen bekendgemaakt worden. Naar verwachting staat de nieuwe ministersploeg begin volgend jaar op het bordes.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal