Overgewicht: een veelvoorkomend probleem, ook in Nederland

Print
Overgewicht: een veelvoorkomend probleem, ook in Nederland

Afbeelding: Pexels-photo

Overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) houdt in dat er te veel overtollig vet in het lichaam is opgeslagen. Als je hier last van hebt loop je kans op meer gezondheidsrisico’s dan mensen met een gezond gewicht. Hoe zwaarder je bent/wordt, hoe vaker er gezondheidsproblemen optreden. Deze zijn dan ook vaak een stuk ernstiger. Denk aan een hoge bloeddruk, diabetes type 2, galstenen, hart- en vaatziekten, slaapapneu, bepaalde soorten kanker en rug- en gewrichtsklachten. Is er sprake van overgewicht, neem dan contact op met de huisarts om de risicofactoren voor gezondheidsproblemen in kaart te laten brengen. De huisarts kan je uiteindelijk doorsturen naar verschillende specialisten, als dit noodzakelijk is.

Overgewicht in Nederland
Ook in Nederland is overgewicht een veelvoorkomend probleem. GezondBron publiceerde er al een artikel over, wat interessant is om even door te nemen. Ieder jaar publiceert het RIVM de overgewicht en obesitas cijfers van het jaar daarvoor. Volgens het RIVM had 50,0% van de volwassen Nederlanders overgewicht in 2020. Tijd om in actie te komen dus, zeker als het jezelf aangaat!

Hoe ontstaat overgewicht?
Overgewicht en obesitas ontstaat als men voor een langere tijd meer energie binnenkrijgt via eten en drinken dan dat het lichaam kan verbranden. Er is dan te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen, wat uiteindelijk dus kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Er zij verschillende factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van overgewicht en de moeilijkheid om gewicht te verliezen. Wij lichten ze hieronder voor je uit;

• Obesogene omgeving
In Nederland hebben we de hele dag door de kans om allerlei voedsel in te slaan en te nuttigen. De verleiding om veel en vaak te eten ligt dus continu op de loer. Ook omdat we veel gebruik maken van onze eigen auto’s en het openbaar vervoer, bewegen we een stuk minder dan dat we zouden moeten. Men noemt dit de obesogene omgeving. Eigenlijk wordt dit ook gezien als de belangrijkste oorzaak van overgewicht en de toename hiervan in de afgelopen 40 jaar.

• Individuele oorzaken
Als je kijkt naar de individuele oorzaken van gewichtstoename, dan zie je dat voornamelijk het vele (ongezonde) eten en drinken de boosdoener is. Denk hierbij aan zaken als te grote porties eten, te veel snoepen en snacken, veel suikerhoudende dranken drinken, te veel voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid tot je nemen, te veel alcohol drinken, minder bewegen en mentale problemen.

• Genetische invloeden
Gewicht wordt ook mede bepaalt door genetische factoren, maar op een aantal zeldzame vormen van ernstige obesitas na, ontstaat overgewicht vrijwel nooit alleen door de invloed van genen. Het is voornamelijk de leefomgeving en het voorbeeld dat je krijgt dat er voor zorgt dat er overgewicht ontstaat. Deze mensen komen gemakkelijker aan als ze veel eten en weinig bewegen.

• Slaaptekort en stress
Verminderde slaapkwaliteit hangt mogelijk samen met overgewicht. Dit komt onder andere doordat weinig of slechte slaap invloed kan hebben op je energie-inname en daardoor dus op je lichaamsgewicht. Men doet nog steeds onderzoek naar de precieze werking van slaap tekort op overgewicht. Heb je veel stress (wellicht chronisch) dan kan ook dit mogelijk samenhangen met het ontstaan van overgewicht. Ook hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.