Rutte bij presentatie nieuw regeerakkoord: ‘Het heeft te lang geduurd’

 © ANP / ANP

De formatie heeft te lang geduurd, zei VVD-leider Mark Rutte bij de presentatie van het nieuwe regeerakkoord.

Redactie

Rutte benadrukte dat hij alle partijen wil meenemen, „het debat op het scherpst van de snede te voeren, met het doel om uiteindelijk uit te komen op compromissen”.

D66-leider Sigrid Kaag benadrukt in haar toelichting de klimaatparagraaf uit het akkoord. „Er worden taboes geslecht op rekeningrijden en kernenergie.” CDA-leider Wopke Hoekstra bedankte de informateurs en de coalitiepartners. „Maar laten we eerlijk zijn, we moeten van woorden maar daden.”

‘Stevige evaluatie’

Er moet „een stevige evaluatie” komen waarom de formatie dit jaar zo lang heeft geduurd. Informateur Johan Remkes vindt dat vooral de aanloop naar de formatieonderhandelingen deze keer „buitensporig lang” duurde. „Als het stof is neergedaald” moet dan ook worden onderzocht hoe dit zo kon gebeuren, zegt Remkes.

Lees ook: Nieuwe coalitie wil suikertaks en streep door btw op groente en fruit

„Dit is een belangrijk moment”, benadrukte hij bij de presentatie van het coalitieakkoord. Het land heeft volgens hem „dringend behoefte aan een missionair kabinet” dat op meerdere gebieden echt beleid kan maken.

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei bij de overhandiging van het coalitieakkoord ook dat het proces sneller had gekund en gemoeten. Ze zegde toe dat er een evaluatie komt, net zoals na de formatie van 2017. Toen werd ook een ‘record’ gehaald wat betreft de formatielengte.

‘Meer details’

Het coalitieakkoord bevat meer details dan van tevoren gehoopt, zegt informateur Johan Remkes. Het idee was om alleen aan te geven wat er moet gebeuren in de komende regeerperiode, om vervolgens het ’hoe’ in een los regeerprogramma vast te leggen. Zo’n regeerprogramma van de bewindspersonen komt er niet.

Op sommige onderwerpen, „zoals stikstof, klimaat, arbeidsmarkt en onderwijs” vraagt het voorgestelde beleid wel „om nadere invulling”, zegt Remkes.

Lees ook: Presentatie coalitieakkoord: dit kunnen we verwachten

Wouter Koolmees, tevens informateur, oppert om de eerste plannen mee te nemen in de voorjaarsnota. Dan zouden ook de planbureaus (het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving) de voorstellen kunnen doorrekenen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal