Pilotboerderij Trintelen krijgt geen navolging, provincie schrapt pot van half miljoen

Het huidige bedrijfsterrein van de familie Voncken. © Peter Schols

Gulpen-Wittem -

De omstreden pilotboerderij bij Trintelen krijgt wat de provincie betreft geen navolging omdat er geen animo voor is. Het provinciebestuur heeft daarom al een pot van een half miljoen euro voor drie tot vijf van dergelijke ‘showcases’ geschrapt.

Theo Sniekers

Tegenstanders van de pilot vrezen juist dat als deze doorgaat, de deur wordt opengezet voor nieuwe boerderijen met grote loodsen die het Zuid-Limburgse vijfsterrenlandschap aantasten.

Het schrappen van de half miljoen euro betekent dat ook de initiatiefnemers van de zogenoemde Boerderij van de Toekomst in Trintelen er geen beroep meer op kunnen doen. Het geld was bedoeld voor een bijdrage aan de ‘materiële meerkosten en proceskosten’.

Opslagloodsen

Het aanvankelijke plan van de familie Voncken voor twee grote opslagloodsen voor aardappelen en uien vond begin 2018 geen genade. Het werd een te grote aanslag op het kwetsbare Zuid-Limburgse landschap geacht.

Lees ook: Boer Voncken moet na zes jaar misschien toch blijven waar hij zit in Trintelen

De gedeputeerden Hubert Mackus (CDA) en Hans Teunissen (D66) gooiden de deur echter niet helemaal dicht. Ze waren bereid te laten onderzoeken of gebouwen met hoogwaardige architectuur het landschap juist konden versterken. Dat kost wel veel meer geld. De gedeputeerden gingen naar potjes zoeken om daar financieel aan bij te dragen.

Showcases

Voorjaar 2018 reserveerde de provincie daadwerkelijk een half miljoen euro voor ‘drie tot vijf showcases in een hoogwaardig landschap’. Voncken was de eerste die daarvoor in aanmerking kwam. Een jaar later werd de totale reservering evenwel weer weggestreept. ‘Vanwege het ontbreken van concrete projectinvesteringen’, laat de provincie nu weten.

De reservering van maximaal 40.000 euro voor architectkosten voor het maken van een schetsplan voor de pilotboerderij van Voncken blijft wel staan. De provincie moet wel eerst beoordelen of de beoogde locatie er geschikt voor is.

Lees ook: CDA redt zich met compromis over omstreden boerderij van de toekomst in Trintelen uit netelige situatie

Ongeschikt

Het college van Gulpen-Wittem en de landbouwer hebben namelijk een andere plek op het oog dan in 2018 de bedoeling was. Die voorkeurslocatie vlakbij Trintelen werd in 2017 bij de zoektocht van provincie, gemeente en Voncken nog ongeschikt bevonden.

De gemeenteraad zal donderdagavond waarschijnlijk het huidige bedrijfsterrein van de familie in hartje Trintelen toevoegen als tweede mogelijke locatie. Die plek vond eind 2017 geen genade bij landschapsdeskundigen van een adviescommissie en de provincie, en ook niet bij de gemeente.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal