PVV-leider Wilders over coalitieakkoord: ‘Een nachtmerrie voor Nederland’

Print
PVV-leider Wilders over coalitieakkoord: ‘Een nachtmerrie voor Nederland’

Geert Wilders.  Afbeelding: ANP

De oppositiepartijen slijpen de messen na de presentatie van het nieuwe regeerakkoord.

Wat PVV-leider Geert Wilters betreft is het nieuwe coalitieakkoord een „nachtmerrie voor Nederland”. Dat zegt de oppositieleider op Twitter. Volgens hem is dit niet het akkoord van VVD-leider Mark Rutte, maar „het kabinet Klaver/Kaag”, naar de leiders van GroenLinks en D66.

„Rutte was blijkbaar niet bij de onderhandelingen maar op vakantie”, foetert de oppositieleider. „Méér immigratie, méér asiel, méér klimaat- en stikstofgekkigheid, méér geld voor ontwikkelingshulp.” Hij had graag meer maatregelen gezien om het aantal nieuwe migranten te verminderen. „Grenzen blijven WAGENWIJD open. Ongelooflijk wat een misser. De VVD heeft 100% gecapituleerd!”

Ploumen mist ‘sociale en eerlijke keuzes’

PvdA-leider Lilianne Ploumen mist „socialere en eerlijkere keuzes” in het coalitieakkoord van de vier formatiepartijen. Een andere koers is volgens haar „nodig en mogelijk”. Liever ziet ze „hogere lonen, een hogere AOW en investeringen in de zorg”.

De PvdA zal haar oordeel over het aanstaande kabinet-Rutte IV bepalen op basis van het sociale beleid, vertelt de sociaaldemocraat op Twitter. Ze neemt het de vier partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie ook kwalijk dat er volgens haar steeds te laat wordt ingegrepen in de coronacrisis. „De coronacoalitie is het contact met de samenleving kwijt en heeft geen strategie om de pandemie het hoofd bieden.”

„Terwijl bij de coalitie applaus klinkt voor het bereikte akkoord, is het voor veel Nederlanders geen feestmaand”, vat Ploumen haar gevoelens samen.

‘Mes in de rug van de zorg’

SP-leider Lilian Marijnissen heeft geen goed woord over voor het coalitieakkoord dat de VVD, D66, CDA en ChristenUnie woensdag presenteerden. Ze noemt het stuk „een mes in de rug van de zorg”. Marijnissen hekelt dat er op de zorg bijna 5 miljard euro structureel wordt bezuinigd en er geen salarisverhoging komt voor zorgmedewerkers.

De komst van Rutte IV vindt Marijnissen een „ongeloofwaardige doorstart” van het vorige kabinet Rutte III. Ze verwijst naar de woningcrisis, de toeslagenaffaire en de crisis in de zorg. „Hoe kunnen dezelfde partijen, ideeën en mensen de problemen oplossen die ze zelf hebben veroorzaakt?”

‘Rampakkoord’

Een „rampakkoord” vindt oud-FVD’er Wybren van Haga het coalitieakkoord dat VVD, D66, CDA en ChristenUnie woensdag hebben gepresenteerd. „Méér immigratie, méér klimaat- en stikstofwaanzin en als klap op de vuurpijl wordt rekeningrijden ingevoerd. De VVD heeft haar bestaansrecht opgegeven voor een huwelijk met de klimaatclub van D66.”

Van Haga, zelf voor zijn lidmaatschap van Forum voor Democratie Kamerlid voor de VVD, is naar eigen zeggen onthutst. Zijn nieuwe partij Belang van Nederland mist oplossingen voor het tekort aan „woningen, leraren agenten en zorgpersoneel”.

Geen oplossing

De nieuwe coalitie biedt geen oplossing voor de stikstofcrisis, maar verplaatst deze alleen en trekt daar bovendien miljarden voor uit. Dat is althans het oordeel van Esther Ouwehand, de leider van de Partij voor de Dieren. „Van Gelderland naar Flevoland, van Brabant naar Noord-Nederland.”

Het inkrimpen van de veestapel (het verminderen van het aantal varkens, koeien en kippen in Nederland) is „opnieuw ‘t grote taboe”, oordeelt Ouwehand. Rutte IV zadelt daarmee het land op „op met peperdure non-oplossingen”, reageert zij op het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

SGP-leider Van der Staaij: gemengde gevoelens

SGP-leider Kees van der Staaij heeft „gemengde gevoelens” bij de inhoud van het coalitieakkoord. Hij schrijft op de website van de partij „absoluut niet gerust” te zijn op „welke kant het opgaat”. De voorman doelt daarmee op de passages over medisch-ethische kwesties, het regenboogakkoord en de vrijheid van onderwijs, zegt hij.

Ook vreest hij dat de financiële rekening van alle plannen bij de jongere generaties belandt. Van der Staaij wil erop letten of de plannen betaalbaar zijn en goed uit te voeren. „Financiële degelijkheid hoort een basisregel te zijn van goed beleid.”

De SGP-voorman is wel te spreken over de versterking van politie, justitie en defensie. Ook vindt hij het goed dat „zo lang na de verkiezingen en na een turbulente formatieperiode, de normale politiek en staatsrechtelijke verhoudingen weer hersteld worden”. Van der Staaij benadrukt het belang van een volwaardig kabinet dat toekomstgericht beleid kan maken. Hij wil een kabinet dat aanspreekbaar is „en bovendien: controleerbaar”.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee