Mercedes niet in beroep, Max Verstappen definitief wereldkampioen

Max Verstappen won de race in Abu Dhabi en pakte het wereldkampioenschap. © ANP / ANP

De wereldtitel van Max Verstappen komt definitief niet meer in gevaar. Het Formule 1-team van Mercedes heeft besloten om een eventueel beroep tegen de gang van zaken in Abu Dhabi te laten vallen.

Erik van HarenBron: De Telegraaf

Mercedes was na de laatste race van het seizoen woest over de procedure rond de safety car, waarvan Verstappen optimaal profiteerde. Hij haalde Lewis Hamilton in de laatste ronde in. De gebruikelijke gang van zaken is dat de safety car een ronde later naar binnen zou komen. In dat geval was Hamilton kampioen geweest. Wedstrijdleider Michael Masi heeft echter de bevoegdheid om in bijzondere gevallen af te wijken van de reglementen.

Lees ook: Huldigingen en sportgala’s: Max Verstappen heeft er een hekel aan, maar het hoort erbij als je wereldkampioen en boegbeeld bent

Afgewezen

Een dubbel protest werd zondagavond door de stewards afgewezen, maar Mercedes liet vervolgens weten de intentie te hebben om daartegen in beroep te gaan. Het team had 96 uur om dat door te zetten, maar bevestigt donderdag dat het de zaak laat vallen. Verstappen is daardoor definitief wereldkampioen. Hij krijgt zijn bokaal donderdagavond in Parijs.

Lees ook: Max Verstappen speecht voor 750 man: ‘Maakt niet uit wat ze proberen, ik voel me kampioen’

Gewonnen

Zowel Verstappen als Red Bull-teambaas Christian Horner lieten woensdag weten dat ze zich niet al te druk maakten om een eventueel protest van Mercedes. „Het maakt niet uit wat ze proberen, ik voel me wereldkampioen. We hebben op de baan gewonnen. Dat kunnen ze ons nooit meer afpakken”, aldus Verstappen.

De FIA kondigde al aan dat er een uitgebreid onderzoek komt naar de slotfase in Abu Dhabi, omdat de controverse het imago van het kampioenschap aantast.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal