Rutte na kritiek oppositie: ‘We besparen niet op zorg, maar remmen stijgende kosten af’

Print
Rutte na kritiek oppositie: ‘We besparen niet op zorg, maar remmen stijgende kosten af’

Afbeelding: ANP / ANP

Rutte IV zal volgens VVD-leider Mark Rutte zelf niet besparen op de zorg. „We remmen de stijgende kosten af. Dat is noodzakelijk”, zegt hij in debat met de kritische oppositie.

In het coalitieakkoord staat een bezuiniging van 4,5 miljard euro per jaar opgenomen voor 2052. Maar daarbij gaat het om een besparing ten opzichte van de trend van stijgende zorgkosten, ofwel het ‘afremmen’ van de kosten, zoals Rutte dat noemt. De komende jaren gaat er wel extra geld naar de zorg.

„Op de langere termijn stijgen de kosten zó snel”, benadrukt Rutte tegenover SP-leider Lilian Marijnissen. Als het kabinet niets doet zullen de zorguitgaven andere investeringen „als een koekoeksjong uit het nest duwen”.

Lees ook: VVD, D66, CDA en CU presenteren regeerakkoord: dit zijn de plannen

Volgens Marijnissen is het „de waarheid dat er keihard wordt bezuinigd op de zorg”. De socialiste hekelt „budgetafspraken” en zegt dat het kabinet „geen respect voor de mensen in de zorg” heeft.

GL-leider Jesse Klaver legde meteen een ultimatum op tafel. „Haal deze bezuiniging eruit, zet hem niet in de boeken. Dán ben ik bereid te praten over waar wel snel slimme besparingen mogelijk zijn.”

Rutte noemt de eis van Klaver niet „reeël”, maar wil wel met hem praten over hoe de groei van de zorgkosten kan worden afgeremd. „Jesse Klaver heeft een machtsmiddel”, merkte Rutte op, omdat de coalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft en daar dus steun nodig heeft van de oppositie.

Ook D66-leider Sigrid Kaag noemt het „jammer dat er wordt gedaan alsof er nu acuut bezuinigd wordt”. Deze kabinetsperiode wordt extra geïnvesteerd, „we kijken naar minder groei op langere termijn. Dat is een heel ander verhaal”. Met die uitleg nam SP-leider Marijnissen geen genoegen. „Ook voor nu staan er heel veel minnen”, aldus de socialiste.

Staatsschuld

Mark Rutte vindt het verdedigbaar dat de staatsschuld de komende jaren oploopt door de investeringen die zijn afgesproken in het nieuwe coalitieakkoord. SGP-voorman Kees van der Staaij vroeg hem wat er is gebeurd met de VVD als „partij van de financiële fatsoensnormen”.

Met de plannen van VVD, D66, CDA en ChristenUnie loopt de Nederlandse staatsschuld tot 2025 op tot 60,4 procent, boven de Europese norm van 60 procent. Rutte ziet daar niet direct een probleem in. „Zelfs Duitsland gaat richting de 85 procent, Nederland meandert rond de 60 procent staatsschuld. Daar zitten geen risico’s met de overheidsfinanciën.”

Het aanstaande kabinet-Rutte IV wil vooral met veel geld problemen rechtzetten. Ongekend veel geld wordt uitgetrokken, maar de coalitiepartijen zeggen te hopen op een „begrotingstekort dat zo snel als mogelijk teruggaat naar een dalend pad”.

Van der Staaij vraagt zich ook af of bepaalde plannen, zoals de klimaatdoelen, wel haalbaar en uitvoerbaar zijn. Hij merkte op dat dat niet van tevoren is getoetst, net zoals de plannen nog niet financieel zijn doorgerekend door het Centraal Planbureau. „Dit is geen klassiek regeerakkoord”, benadrukte Rutte. In het coalitieakkoord staat vooral wát de partijen willen bereiken, maar nog beperkt hóé dat gebeurt. Dat zal aan het nieuwe kabinet zijn, in overleg met de Kamer, zegt Rutte.

Omtzigt niet bij formatiedebat na positieve coronatest

Kamerlid Pieter Omtzigt is positief getest op het coronavirus en moet daardoor het debat over de kabinetsformatie in de Tweede Kamer aan zich voorbij laten gaan. Hij volgt het noodgedwongen „van een afstand”, twittert hij.

„Klachten vallen mee vandaag”, meldt Omtzigt. Hij heeft naar eigen zeggen het woensdag gepresenteerde coalitieakkoord nog niet helemaal kunnen lezen. „Maar mijn reactie komt wel. Net als doorgronde tegenvoorstellen voor de stukken die niet goed (genoeg) zijn.”

Omtzigt werd in maart namens het CDA herkozen als volksvertegenwoordiger. Hij kreeg ongewild een hoofdrol in de kabinetsformatie toen op straat kwam te liggen dat VVD-leider Mark Rutte in een van de eerste verkennende gesprekken zinspeelde op een „functie elders” voor het kritische Kamerlid.

De kwestie leidde tot een diepe vertrouwenscrisis tussen de partijen die aan zet waren om een nieuwe coalitie te smeden. Mede daardoor duurde de kabinetsformatie langer dan ooit.

Omtzigt zelf besloot uiteindelijk het CDA de rug toe te keren omdat hij zich onvoldoende gesteund voelde door de partij. Hij ging verder als onafhankelijk Kamerlid.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee