Laatste week expositie ikat en bandweven in museum De Kantfabriek in Horst

Print
Laatste week expositie ikat en bandweven in museum De Kantfabriek in Horst

Vogeltjesband van Marieke Kranenburg.  Afbeelding: Museum De Kantfabriek

Horst -

Museum de Kantfabriek in Horst biedt tot vlak voor kerst een podium aan bijzondere textieltechnieken: ikat en bandweven. Daarnaast zijn er handgemaakte quilts te zien.

Het gaat om een gezamenlijke expositie van de Nederlandse Banden van de Andes-kring en de IKAT-kring, die allebei het 25-jarig jubileum vieren. Ikatweefsels hebben een bijzondere aantrekkingskracht door de kleuren, vormentaal, en vele gebruiken rondom de vervaardiging en toepassing van deze eeuwenoude techniek waarbij het patroon vóór het weven op de draden wordt aangebracht door middel van afbinden.

De leden van de Nederlandse Banden van de Andes-Kring laten zich inspireren door weefsels uit Peru en Bolivia. De patronen lijken speels en decoratief. Recent onderzoek heeft aangetoond dat textiel in de Andes een veel diepere betekenis heeft dan aanvankelijk werd gedacht. Weefsels geven uitdrukking aan de mystieke en religieuze gedachtewereld van de makers.

Tevens is in de laatste week voor Kerstmis, van 19 tot 23 december, een expositie van veertien handgemaakte quilts te zien.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee