Coalitie draagt Rutte voor als formateur in debat over akkoord

 © ANP / ANP

VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben in het debat over het coalitieakkoord, zoals verwacht, VVD-leider Mark Rutte voorgedragen als formateur van het nieuwe kabinet.

RedactieBron: ANP

Rutte mag dan aan de slag om het nieuwe kabinet te ‘formeren’. Hij zal in gesprek gaan met kandidaat-ministers en de kabinetsploeg samenstellen. De coalitiepartijen dienden over de formateur in het debat een motie in.

Die kabinetsploeg zal bestaan uit twintig ministers en negen staatssecretarissen, blijkt uit het verslag van de informateurs. Naar verwachting wordt het nieuwe kabinet in januari gepresenteerd.

Rutte zei in het debat ook graag door te willen als premier. D66-leider Sigrid Kaag zegt dat ze nog niet zeker weet of ze de Kamer in gaat of dat ze weer minister wordt. Wopke Hoekstra, de leider van het CDA, gaat opnieuw voor een ministerspost, om zijn partij „vanuit het kabinet te leiden”. Gert-Jan Segers wordt weer fractievoorzitter, liet hij woensdag weten. „Ik hoop nog even politiek leider van de ChristenUnie te blijven en die zit in de Kamer.”

Oppositie pakt Rutte aan

Oppositiepartijen hebben ondertussen het vuur geopend op Mark Rutte, leider van de grootste partij VVD. Rutte moest als eerste partijleider het coalitieakkoord verdedigen en werd direct geconfronteerd met harde kritiek. PVV-leider Geert Wilders vindt dat de VVD te weinig doet om migranten buiten de deur te houden, PvdA wil geen bezuinigingen op de jeugdzorg en de Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat de coalitiepartijen veel te laat ingrijpen in de stikstofcrisis.

Het aanstaande kabinet „doet helemaal níks om ervoor te zorgen dat er minder mensen naar binnen komen met asiel”, foeterde Wilders tijdens het debat.

PvdD-leider Esther Ouwehand wil „zelfreflectie” van het kabinet. Ze vindt dat er veel te weinig is gedaan om de neerslag van stikstof in natuurgebieden tegen te gaan. In mei 2019 zette de rechter een streep door de oude stikstofaanpak en „tweeënhalf jaar later moeten we nog steeds een plan uitwerken”, aldus Ouwehand. „Kan de heer Rutte uitleggen hoe dat nou zo gegaan is. Dat er zelfs na een uitspraak van de rechter er geen bereidheid, wil of kennis was in het kabinet om met een oplossing te komen.”

Het is voor PvdA-leider Lilianne Ploumen onbestaanbaar dat er wordt beknibbeld op de jeugdzorg. „Maak die bezuiniging ongedaan”, zegt Ploumen. Rutte benadrukt dat het demissionaire kabinet (Rutte III) geld heeft uitgegeven om de problemen in de jeugdzorg op te lossen. De coalitie wil de komende jaren „veel scherper afbakenen” wat jeugdzorg is en hoe gemeenten beter geholpen kunnen worden met het leveren van die zorg.

Lees ook: Rutte na kritiek oppositie: ‘We besparen niet op zorg, maar remmen stijgende kosten af’

Sylvana Simons van BIJ1 hamert vooral op de afhandeling van het toeslagenschandaal. Rutte wilde echter nu niet met haar in debat over de kinderen die als gevolg van de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst. Het is niet goed dat „uit de losse pols” te doen, zei Rutte. De verantwoordelijke bewindspersonen zijn daar volop mee bezig, benadrukt hij.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal