Metaalstaking in Limburg levert twintig kratten op voor de voedselbank

Print
Metaalstaking in Limburg levert twintig kratten op voor de voedselbank

Afbeelding: Sjurlie Fotografie

Sittard-Geleen -

Ruim 150 metaalwerkers meldden zich donderdagmorgen in Sittard voor een 24-uursstaking in de metaal en techniek. Naast hun stakingsformulier namen veel actievoerders ook producten mee voor de Voedselbank Limburg.

De organiserende vakbonden (CNV Vakmensen, FNV Metaal en De Unie) kijken er met een goed gevoel op terug. „We konden twintig kratten vullen met allerlei producten: rijst, pasta, potten en blikken, chocola, et cetera”, zegt Ed Leunissen, regionaal actieleider van CNV Vakmensen. „De mensen vonden het mooi dat ze – naast actievoeren voor hun eigen cao – ook iets goeds kunnen doen voor anderen. Het is niet alleen nemen, maar ook geven. Een mooi signaal ook naar de werkgevers, daar mogen ze wel een voorbeeld aan nemen.”

Solidariteit

Peter Reniers (FNV) kijkt tevreden terug op de actie: „De stakers hebben solidariteit laten zien naar de samenleving. Dat is iets waar de werkgevers ook weleens over na mogen denken.” Jan Bos van de Voedselbank Limburg is tevreden: „We hebben in Limburg zoveel gezinnen die we wekelijks voorzien van een voedselpakket. Het gaat om zo’n 1900 gezinnen. Maar de armoede is nog veel groter dan we weten. Dus de hulp is hard nodig.”

De cao Metaal en Techniek, met zo’n 320.000 werknemers een van de grootste van ons land, is per 1 oktober verlopen. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn gestrand, onder meer op een loonbod van de werkgevers van gemiddeld 1,4 procent (ver onder de inflatie). Al sinds 15 november komen werknemers, tijdens estafettestakingen op meerdere plekken in het land, in actie voor een nieuwe cao. Anders dan eerder aangekondigd is donderdag niet gestaakt bij Thielco.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee