Met een patchpaneel sluit je alles makkelijk aan op internet

Steeds meer apparaten hebben een aansluiting naar het internet nodig om goed te functioneren. Radio en televisie bijvoorbeeld, maar ook lichten, verwarmingssystemen en alarmsystemen zijn tegenwoordig op afstand via het internet te bedienen. Hartstikke handig natuurlijk. Maar een stabiele verbinding met het internet is dan wel nodig. Ook als we thuis werken, online vergaderen of lessen volgen willen we dat de verbindingen in orde zijn. Een patchpaneel zorgt ervoor dat alle apparaten via een korte kabel verbonden kunnen worden aan de internetaansluiting. Zo hou je een netwerk gemakkelijk overzichtelijk.

Twenty Four Webvertising

Scholen, bedrijven en instellingen, maar ook steeds meer huishoudens hebben tegenwoordig een eigen netwerk waar alle computers en laptops, maar ook andere apparaten in huis op zijn aangesloten. Zo’n netwerk breidt zich over het algemeen steeds verder uit en dan kan het overzicht nogal gemakkelijk verloren gaan. Zeker bij een storing is dat heel vervelend. Het kost dan onnodig veel tijd om die te verhelpen. Ook het aansluiten van nieuwe apparaten op het netwerk wordt een onnodig vervelende en tijdrovende klus als alle snoeren en kabels door elkaar liggen. Om overzicht te houden over alle verschillende snoeren en aansluitingen in zo’n netwerk is een patchpaneel een ideale oplossing.

Patchpanelen zijn er in soorten en maten. Bij de keuze voor een patchpaneel is het vooral van belang te weten welke soorten kabels er moeten worden aangesloten en hoeveel. Daarbij moet altijd rekening worden gehouden met uitbreiding van het netwerk in de toekomst. Een patchpaneel aansluiten is een technisch klusje. Er zijn gespecialiseerde monteurs die dit kunnen regelen, maar met het juiste gereedschap kan een beetje handige techneut het ook zelf.

Advies

De verkopers van patchpanelen en accessoires voor netwerken adviseren graag over de juiste afmetingen en specificaties voor het patchpaneel. Ook over het aansluiten geven zij graag tips en adviezen. Ook zijn er verschillende accessoires te koop om het gebruik en onderhoud van een netwerk te vergemakkelijken. Denk aan verloopstukken voor verschillende soorten snoeren of een documenthouder voor het op papier bijhouden van de onderdelen van het netwerk.

Een patchpaneel is voor ieder netwerk een nuttige aanwinst, maar uiteraard spelen ook de kosten ervan een rol bij de overweging om er een aan te schaffen. Die kosten kunnen nogal uiteenlopen. Ook hier zitten de verschillen vooral in de grootte van het netwerk en dus de hoeveelheid kabels die moeten worden aangesloten, maar ook het type kabel speelt mee in de prijs. Een patchpaneel moet geschikt zijn voor de soort kabels die in het netwerk aanwezig zijn om ervoor te zorgen dat er geen functionaliteit verloren gaat bij het aansluiten.

Een patchpaneel is in professionele netwerken bij bedrijven en instellingen heel gebruikelijk. Daar is alle netwerkapparatuur vaak opgeborgen in speciale serverkasten. Maar ook thuis in de meterkast kan een patchpaneel orde in de chaos scheppen. Alle snoeren netjes voorzien van een code of een label aangesloten op een overzichtelijk paneel. En is er niet veel ruimte meer dan kan een muurpatchpaneel uitkomst brengen.