Noodkreet Limburgse ondernemers: ‘Lockdown is dramatisch, velen zullen nu stoppen’

Duizenden mensen zoals hier in Maastricht grepen zaterdag nog snel hun kans Kerstinkopen te doen. © Harry Heuts

Heerlen -

Veel ondernemers in het Limburgse midden- en kleinbedrijf zullen er in 2022 door de derde lockdown in nog geen twee jaar noodgedwongen mee stoppen. Dat verwacht Paul Verhoeven, vicevoorzitter van MKB-Limburg met meer dan duizend leden.

Theo Sniekers

„Dramatisch”, noemt Verhoeven de gevolgen van de nieuwe lockdown. Veel retailers zijn door hun reserves heen. Ze hebben hun spaarpot al moeten aanspreken om de eerste twee lockdowns te overleven. Voor veel winkeliers is de week voor kerst de klapper van het jaar. Maar die valt nu ook nog eens weg, en daarmee de mogelijkheid om de bedrijfskas aan te vullen.

De lockdown raakt ondernemers ook emotioneel hard, weet Verhoeven. „Het is een dubbel gevoel. Aan de ene kant vinden ze dat hen groot onrecht wordt aangedaan. Aan de andere kant hebben ze begrip voor de maatregelen.”

Emoties

Hij zegt „best veel telefoontjes” te hebben gehad van ondernemers die het niet meer weten. „Dat varieert van ‘als het zo moet stop ik’, tot ‘ik moet wel stoppen’ en ‘ik ga failliet’. En soms zijn mensen agressief. Het is een breed spectrum van emoties, ook door de uitzichtloosheid.”

Die uitzichtloosheid komt doordat het voor ondernemers volstrekt onduidelijk is wat de toekomst brengt. „Gaat de economie 14 januari weer open? En als dat niet zo is, hoelang duurt het dan nog? En als we nog jaren met lockdowns te maken krijgen, zie dan maar eens de energie op te brengen door te gaan.”

Stoppers

Met steun van de overheid was het aantal faillissementen de laatste anderhalf jaar lager dan ooit, signaleert Verhoeven. Maar door de combinatie van lege reservepotten en uitzichtloosheid verwacht hij in 2022 veel stoppers. „Er gaat veel gebeuren volgend jaar. En dan hoop ik maar dat ondernemers niet failliet gaan of in de schuldsanering belanden.” Uit een recent rapport bleek al dat 40 procent van de ondernemers een inkomen onder het bestaansminimum heeft.

Het MKB wil met de overheid naar oplossingen zoeken om de economie de komende jaren draaiende te houden. „Maar als puntje bij paaltje komt laat de overheid de oren hangen naar de zorg. Dat begrijpen we best, maar wees ruim met compensatie. Ze noemen het nu zo, maar je wordt met een kluitje in het riet gestuurd.”

Code zwart

Ook voor de horeca verwacht Verhoeven harde tijden. Carnaval is daarbij voor cafés wat de week voor kerst voor winkeliers is. De vrees is groot dat er van het volksfeest voor het tweede achtereenvolgende jaar niets terechtkomt.

‘Het is in onze branche inmiddels ook code zwart’, meldt voorzitter Guido Kreutzer van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Zuid-Limburg. Of horecazaken gaan omvallen kan hij niet zeggen. Maar ‘veel bedrijven hebben te maken met opgeschorte betalingen, uitgestelde belastingschulden en leningen. Wanneer je kikkers in een pan met water zet en het vuur aanzet, blijven ze zitten totdat ze gekookt worden. Als je kikkers in een pan met kokend water gooit, springen ze eruit. Er zijn heel veel ondernemers die niet meer terug kunnen of niet meer kunnen stoppen.’

Feestmaand december is normaal gesproken een topmaand voor de horeca. Veel omzet gaat nu verloren, terwijl de bestellingen vaak niet meer terug te draaien zijn. KHN wil compensatie en een ‘exitstrategie’ om de komende jaren te overleven.