Drie pluimveebedrijven vanwege vogelgriep geruimd in Ysselsteyn

Print
Drie pluimveebedrijven vanwege vogelgriep geruimd in Ysselsteyn

Foto ter illustratie.  Afbeelding: ©2017 John Peters Fotografie -

Ysselsteyn -

Bij kalkoenen op een pluimveebedrijf in Ysselsteyn is vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen worden zo’n 24.000 kalkoenen geruimd.

Twee andere pluimveebedrijven met in totaal 40.000 dieren worden preventief geruimd, omdat personeel van het besmette bedrijf ook daar werkzaam is. Een aantal andere bedrijven in de buurt wordt getest op vogelgriep, voor nog eens 69 bedrijven geldt een vervoersverbod.

Risicovolle contacten

De twee bedrijven die ook worden geruimd, liggen binnen een straal van 1 kilometer van het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld en zijn van dezelfde eigenaar. In combinatie met het gedeelde personeel spreekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van ‘risicovolle contacten’, de kans op besmetting wordt reëel geacht. Uit voorzorg worden daarom de dieren op deze twee bedrijven geruimd.

Vier andere bedrijven die eveneens binnen 1 kilometer liggen, hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf in Ysselsteyn. Deze hoeven daarom voorlopig niet geruimd, maar worden wel door de NVWA onderzocht op vogelgriep, afgesloten en de gezondheid van de dieren wordt dagelijks gemonitord. Acht pluimveebedrijven in een gebied van 3 kilometer van het besmette bedrijf worden getest op vogelgriep. Voor 69 andere bedrijven binnen 10 kilometer geldt een vervoersverbod. Het verbod geldt voor alle vogels en consumptie-eieren. Ook geldt het vervoersverbod voor vogelmest, gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Er geldt een aangescherpte meldplicht voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden. Pluimveehouders moeten melding maken van zieke dieren, om zo besmettingen met vogelgriep snel aan het licht te brengen en verspreiding te voorkomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee