Per 1 januari verbod op rookruimtes in bedrijven: ‘Er is geen alternatief’

Print
Per 1 januari verbod op rookruimtes in bedrijven: ‘Er is geen alternatief’

Op 1 januari moeten alle rookruimtes in bedrijven sluiten.  Afbeelding: ANP / Arie Kievit

Brunssum / Maastricht -

Op 1 januari 2022 geldt een verbod op rookruimtes in bedrijven. Waar laten Limburgse bedrijven hun rokers dan wel roken? ,,Eh, nergens.”

Wie na 1 januari op zijn werk nog lekker warm en droog wil roken, heeft pech. De horeca heeft al eerder de rookruimtes moeten sluiten. Nu zijn ook de andere bedrijven aan de beurt. Rokers moeten voortaan allemaal naar buiten. Ook de mensen met een e-sigaret.

Bij Vandemoortele bakkerijproducten in Brunssum gaat de rookruimte over anderhalve week op slot. In deze fabriek draait alles om hygiëne. Medewerkers dragen speciale bakkerskleding en schoenen die binnen de muren van het bedrijf blijven, tijdens de lunch moet de bakkersjas uit en wie naar de rokersruimte wil, trekt een speciale rokersjas aan. Zo zal het nog een paar dagen gaan.

Omkleden

En dan? Waar kunnen de rokers straks terecht? „Nergens, er is geen alternatief”, zegt HR-adviseur Manon Haenen resoluut. „Tenzij iemand ervoor kiest om zich in de pauze helemaal om te kleden, een sigaret gaat roken, en zich daarna opnieuw omkleedt. Dan moet je wel snel zijn want de pauze duurt maar een half uur.”

Haenen weet niet precies hoeveel van de honderd medewerkers graag wil roken op het werk. „We hebben deze verandering al lang geleden gecommuniceerd en eigenlijk geen negatieve reacties ontvangen. Alle medewerkers hebben we trouwens ook een gezondheidscheck aangeboden waarin ze konden aangeven of ze wilden stoppen met roken en daar hulp bij zochten. Ik kan vanwege de privacy niet zeggen of daar veel gebruik van gemaakt is.”

Fietsenhok

Een werkgever mag straks, om de rokers niet in de kou te laten staan, buiten een beschutte rookplek inrichten. Die moet dan wel volledig buiten het pand geplaatst worden, bijvoorbeeld op de parkeerplaats. Hij mag geen rookplek maken op binnenplaatsen of onder afdakjes. En wie dacht rokers hun sigaretten te laten roken in het fietsenhok, heeft het mis. Daar waar ook niet-rokers moeten zijn, mag niet gerookt worden.

Snackfabrikant Mora in Maastricht, met vijfhonderd medewerkers, heeft binnen al een tijdje geen rookruimtes meer. Rokers konden, tot corona uitbrak, terecht op een „soort overdekte binnenplaats”, zegt directeur Madelon Hermes. Maar daar bleek het lastig om anderhalve meter afstand te houden. Dus kwam er een nieuwe, grotere plek, afgebakend met een Heras-hekwerk.

Tientallen Mora-medewerkers komen er tijdens de pauzes, ,,en als het werk het toelaat” een sigaretje roken. „De productielijnen moeten natuurlijk wel doordraaien en alle hygiënevoorschriften worden gevolgd’’, zegt Hermes. Ook de snackfabrikant biedt de mensen hulp aan bij het stoppen met roken. „Ik schat dat binnen nu en vijf jaar het roken op het werk helemaal verboden wordt.”

Vrachtwagen

De overheid probeert roken zo veel mogelijk te ontmoedigen. Jaarlijks sterven meer dan 20.000 Nederlanders door roken of meeroken. In het Nationaal Preventieakkoord werken verschillende organisaties samen om in 2040 te komen tot een rookvrije generatie. Naast het sluiten van rookruimtes komt er ook een verbod op sigarettenautomaten. Eerder verdwenen in de supermarkt al de pakjes sigaretten achter een dichte kast. Op scholen geldt een algeheel rookverbod en mag ook op het buitenterrein niet gerookt worden.

Ook bedrijfsvoertuigen vallen onder de werkplekken. Wie in een leaseauto of een vrachtwagen rijdt, mag er niet in roken. Alleen als de wagen je eigendom is en er niemand anders in rijdt, mag er een sigaret worden opgestoken.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) moet de nieuwe maatregelen gaan controleren. De werkgever die straks nog een rookruimte in het pand toestaat, kan rekenen op een boete van 600 tot 4.500 euro.

Bij Vandemoortele in Brunssum hebben ze al nagedacht over de nieuwe bestemming voor de oude rokersruimte. Die wordt straks bij de kantine getrokken. Haenen: „Zo hebben alle medewerkers er wat aan.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee