Nicholas Latifi kreeg na beslissende crash in laatste F1-race doodsbedreigingen

Nicholas Latifi. © EPA

ABU DHABI -

Nicholas Latifi heeft vorige week na de Formule 1-race in Abu Dhabi via sociale media duizenden berichten ontvangen. De meeste waren voor hem ondersteunend, maar de Canadees heeft ook te maken gehad met veel haat en bedreigingen. Dat schrijft Latifi in een verklaring.

RedactieBron: ANP

„Wat me schokte, was de extreme toon van de haat en zelfs de doodsbedreigingen die ik ontving”, aldus Latifi, die enkele rondes voor het einde van de race crashte. Dankzij de safetycar die daarna de baan opkwam, kreeg Max Verstappen alsnog de kans Lewis Hamilton in de laatste ronde te passeren en zo de wereldtitel te pakken.

Extreem

„Mensen zullen hun mening hebben, dat is prima”, aldus Latifi. „Het hebben van een dikke huid hoort er bij als atleet. De daaruit voortvloeiende haat, misbruik en bedreigingen op sociale media waren niet echt een verrassing voor mij, want het is gewoon de grimmige realiteit van de wereld waarin we nu leven. Maar veel van de opmerkingen die ik vorige week ontving, gingen over de grens. Dat was extreem.”

Excuses

Latifi vindt niet dat hij een fout heeft begaan, schrijft hij. „Als ik terugdenk aan wat er tijdens de race is gebeurd, was er eigenlijk maar één groep mensen aan wie ik mijn excuses moest aanbieden voor het feit dat ik niet finishte en dat is mijn team. Dat heb ik gelijk gedaan. Sommige mensen zeiden dat ik racete voor een positie die er niet toe deed met nog maar een handvol ronden te gaan. Maar of ik nu race voor overwinningen, podiumplaatsen, punten of zelfs de laatste plaats: ik zal altijd alles geven tot de finishvlag. Ik ben in dat opzicht hetzelfde als elke andere coureur op de grid. Voor de mensen die dat niet begrijpen of het er niet mee eens zijn: prima. Je mag je mening hebben. Maar om die meningen te gebruiken om haat, misbruik en dreigementen met geweld aan te wakkeren, niet alleen voor mij, maar ook voor degenen die het dichtst bij mij staan, zegt me dat deze mensen geen echte fans van de sport zijn.”

Op Twitter kreeg Latifi dinsdag na het plaatsen van zijn verklaring veel steun, ook van andere Formule 1-coureurs.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal