Schiphol overweegt een aandeel te nemen in Maastricht Aachen Airport

Medisch transport vanaf Maastricht Aachen Airport. © Peter Schols

Beek/Amsterdam -

Schiphol en Maastricht Aachen Airport (MAA) onderzoeken verregaande strategische samenwerking op het terrein van exploitatie, commercie en vastgoedontwikkeling. Er liggen twee varianten op tafel: eentje zónder en een ander mét een belang van Schiphol in de Limburgse luchthaven.

Frans Dreissen

Gedeputeerde Stephan Satijn (portefeuillehouder MAA) heeft Provinciale Staten over de nieuwe ontwikkeling geïnformeerd. Zoals bekend is de provincie zowel eigenaar als exploitant van het vliegveld in Beek. Satijn zegt: „op dit moment inhoudelijk niet verder op de mededeling in te kunnen gaan.” Het dossier MAA ligt zoals bekend op dit moment zeer gevoelig.

De woordvoerder van MAA laat weten: „Wij zijn voorstander van een systeembenadering voor de Nederlandse luchthavens. Voor onze klanten biedt dit voordelen en duidelijkheid, maar ook op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid staan we samen sterker dan alleen.”

Evofenedex

Verladersorganisatie evofenedex spreekt van een positieve ontwikkeling. „Hierdoor kan een meer integrale luchtvrachtstrategie voor Nederland worden ontwikkeld, waar ook ondernemers van profiteren. De samenwerking biedt tevens meer zekerheid aan mogelijke investeerders in MAA.”

Lees ook: Conclusie onderzoekers: sluiting Maastricht Aachen Airport beste optie voor Limburg

Schiphol en MAA zijn de enige Nederlandse luchthavens die ook luchtvracht afhandelen. In Amsterdam circa 1,5 miljoen ton per jaar, in Beek een tiende daarvan: circa 140.000 ton. MAA is een belangrijke luchthaven voor de afhandeling van farmaceutische goederen, bloemen, levende dieren en noodhulp.

Volgens evofenedex ontstaat door de samenwerking meer synergie tussen de luchthavens en kan er ook meer kennisuitwisseling plaatsvinden op het gebied van verduurzaming, digitalisering, douane en inspecties in luchtvracht.

De aankondiging komt op een moment dat Provinciale Staten in juni volgend jaar een besluit moet nemen over de toekomst van MAA. Er liggen vier scenario’s voor: variërend van groei tot sluiting.

Satellietluchthaven

Ook de ACN, de Nederlandse belangenorganisatie van de luchtvrachtsector, is blij met de verkenning tussen Schiphol en MAA. De ACN dringt al enige tijd aan op een nauwe samenwerking tussen Schiphol en MAA. Dit om voldoende ruimte in Nederland te behouden voor vrachtvluchten.

„De vraag naar vrachtcapaciteit is in Nederland al jaren groter dan het aanbod en een sterk MAA is daarom belangrijk,” aldus ACN-directeur Maarten van As. „MAA zou als satellietluchthaven van Schiphol een grotere rol kunnen krijgen. In het verleden moesten vrachtmaatschappijen uitwijken naar het buitenland door een gebrek aan slots op Schiphol.”

MAA speelt in de ogen van het Rijk een rol ‘van nationale betekenis’ op het gebied van luchtvracht. Schiphol Group is financieel al betrokken bij de regionale luchthavens van Rotterdam (100 procent), Eindhoven (50 procent) en Lelystad (100 procent).