Oostenrijk zet Nederland op coronarisicolijst: klap voor Nederlandse wintersporters en reisbranche

Print
Oostenrijk zet Nederland op coronarisicolijst: klap voor Nederlandse wintersporters en reisbranche

Nederlandse wintersporters krijgen in Oostenrijk te maken met extra coronamaatregelen. Samen met Denemarken, Groot-Brittannië en Noorwegen is Nederlands aangemerkt als virusvariantgebied.

Nederlanders die naar Oostenrijk gaan, krijgen daar te maken met strengere inreisregels, behalve als ze een booster en een negatieve test hebben.

De Oostenrijkse autoriteiten zetten Nederland en drie andere landen op de lijst met zogeheten virusvariantgebieden wegens omicron. Dat betekent dat ook reizigers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus na aankomst in principe tien dagen in quarantaine moeten.

Met ingang van zaterdag, zo melden Oostenrijkse media, moeten reizigers uit deze landen tien dagen in quarantaine als zij Oostenrijk binnen komen. Als zij na vijf dagen negatief testen bij een PCR-test, mogen zij eerder uit quarantaine. Het besluit is een streep door de rekening van veel vakantiegangers. Met financiële consequenties.

Het Verbond van Verzekeraars laat weten dat de beperking van de inreisregels in de meeste gevallen niet onder de dekking van een annuleringsverzekering valt. „Een verzekering gaat op basis van onvoorziene situaties. Maar corona is niet onvoorzien meer”, zegt Iwanna de Jonge, woordvoerder van het Verbond. „Reizen in coronatijd brengt risico’s met zich mee. Het is bekend dat er complicaties met inreizen, quarantaine of andere maatregelen kunnen komen op een reisbestemming.”

Golfbewegingen

Ook de mensen die hun reis lang geleden hebben geboekt, toen eerder dit jaar corona voor een groot deel onder controle leek, hebben waarschijnlijk pech volgens De Jonge. „Ook dat is geen onvoorziene situatie. Corona gaat met golfbewegingen. Als het even goed gaat, wil dat niet zeggen dat het later ook goed gaat.”

Lees ook: Ook Duitsland en België nemen nieuwe maatregelen tegen omicron: kun je daar straks wel nog shoppen of uit eten?

Daarbij is Oostenrijk ook nog eens een land dat de laatste maanden vaak in het nieuws kwam door strenge coronaregels. Er is sprake van invoering van een vaccinatieplicht en een vaccin met Janssen werd al eerder niet meer geaccepteerd als volledig gevaccineerd. Toch is het volgens De Jonge verstandig om contact te hebben met de verzekeraar. „Het kan zijn dat sommige verzekeraars wél tegemoetkomen.”

Dramatisch

De Algemene Nederlandse Vereniging voor Reisondernemingen (ANVR) ziet dat het besluit van de Oostenrijkse regering dramatisch is voor de reisbranche, en voor de reizigers. Oostenrijk is het meest populaire wintersportland voor Nederlanders. In de hoogtijdagen een jaar of vijf geleden, gingen ongeveer een miljoen Nederlanders naar Oostenrijk.

Annuleren

„Als een reiziger bij een ANVR-reisorganisatie een pakketreis naar Oostenrijk heeft geboekt, dan zal hij worden benaderd met de vraag of hij wil omboeken”, zo zegt Mirjam Dresmé namens ANVR. „Dat kan een andere datum zijn of een andere bestemming. Kan of wil de reiziger dat niet, dan is er geen andere optie om de reis te annuleren.”

Wie op eigen houtje gaat, staat er anders voor. „We hebben al gehoord dat mensen eerder naar Oostenrijk vertrekken en later terugkomen. Dan hebben ze inclusief die vijf dagen quarantaine toch nog een soort vakantie.”

Lees ook: Donkere wolken boven kerstvakantie in buitenland

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee